La ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha anunciat aquest dimecres a un esmorzar informatiu a Barcelona que Renfe enviarà 30 trens nous a Catalunya el pròxim mes de novembre. Els combois ajudaran en l'augment de 300.000 places mensuals, un 40% més que l'oferta actual, que la mateixa ministra ha promès a curt termini. "Estem parlant de trens nous que permetran augmentar fins a deu freqüències d'alta velocitat en aquest corredor. Suposa augmentar en 300.000 les places mensuals, un 40% més que l'oferta actual", ha dit Sánchez, que ha estat presentada pel ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, qui s'ha desfet en elogis per a la seva companya d'executiu a només quatre dies de les eleccions generals.

Talgo ha informat que els nous trens de la sèrie 106 començaran a arribar al novembre. D’aquests vehicles, vint seran per l'AVE i deu aniran a la marca de baix cost de Renfe, Avlo. Aquests nous combois, ha dit la ministra, permetran anar incrementant gradualment la freqüència del corredor Figueres-Madrid durant l'any 2024. Sánchez també s'ha referit a altres inversions de l'Estat a Catalunya, com el perllongament de la carretera B-40 entre Terrassa, Sabadell i Castellar del Vallès. En aquest sentit, ha dit que el govern espanyol "mai" s'ha allunyat d'aquesta inversió, que ha xifrat en 900 milions d'euros. "Accelerarem al màxim els tràmits", ha promès.

Les inversions en transport ferroviari i carreteres són dues de les carències que fa temps que reclamen al govern espanyol tant el govern català com institucions com la Cambra, que xifra en 50.900 milions el dèficit a compensar fins a l'any 2040, després d'uns anys, des del 2015, durant els quals s'han acumulat 3.754 milions pendents d'executar pel baix percentatge d'execució de l'estat, d'un 40%. Els anys de Pedro Sánchez no han millorat aquesta mancança, que ha sigut fins i tot més alta (del 46%), amb 2.183 milions encara pendents d'executar. 

“Diàleg i inversió”

Segons la ministra, en canvi, el govern espanyol de Pedro Sánchez ha desplegat els darrers anys una fórmula de "diàleg, lleialtat i inversió". "Ningú pot negar que ha sigut una aposta guanyadora. Avui la situació a Catalunya és molt diferent de la del 2018. Per exemple, en cinc anys Catalunya ha rebut més de 116.000 milions d'euros, un 42% més que els últims cinc anys de Rajoy", ha destacat.

Per a Sánchez, la "normalització" de la situació a Catalunya també ha donat "confiança" al sector empresarial després de l’impacte del 2017 i ha "recuperat la imatge internacional de Barcelona" amb esdeveniments com el MWC o la cimera hispanofrancesa. "Hem aconseguit tornar a posar Catalunya al radar de les grans empreses", ha asseverat la ministra.

La línia ferroviària Madrid-Barcelona creix un 45% 

La notícia s'ha donat a conéixer el mateix dia que s'han publicat les xifres ferroviàries que mostren que el trànsit de trens va créixer un 11,8% en el primer semestre de 2023 respecte al mateix període de l'any anterior, gràcies a l'entrada de nous operadors, Ouigo i Iryo, com a part del procés de liberalització obert en competència amb Renfe.

Adif explica que el creixement es deu també a la progressiva recuperació dels trànsits després de la pandèmia i a la posada en servei de noves línies d'alta velocitat, que superen ja els 4.000 quilòmetres de vies.

Per tipus de serveis, l'increment més significatiu es va observar en els trànsits de Llarga Distància, que van avançar un 33,2%, sent encara més accentuat en la xarxa d'alta velocitat, que va créixer un 40,3% i va consolidar trànsits superiors als nivells prepandèmia.

Per eixos ferroviaris, en les línies d'alta velocitat, el creixement més gran va ser el de Madrid-Llevant (+81,8%), impulsat per l'entrada de nous operadors i més quilòmetres d'alta velocitat en servei. A continuació, es van situar les línies Madrid-Barcelona (+45,3%), Madrid-Andalusia (+21,8%) i Madrid-Valladolid León-Zamora-Galícia (+18%).