El Govern ha comunicat aquest dimarts que l’entrada en vigor dels canvis i increments en la taxa turística no entraran en vigor aquest 1 de maig, com estava previst. Això no vol dir que el Govern es retracti de la seva decisió. Simplement, ajorna temporalment l'aplicació de la nova taxa.

La decisió s'ha posposat arran de la negociació i posterior pacte entre el Govern i ERC per al segon suplement de crèdit i el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries. Els republicans han pactat amb el Govern que la modificació de l'impost sobre les estades turístiques es tramiti com a projecte de llei al Parlament i, en conseqüència, s’ha decidit ajornar l’entrada en vigor dels augments. Tal com ha detallat la portaveu del Govern, Sílvia Paneque, no serà vigent la nova taxa turística “fins a la primera liquidació posterior a l’aprovació al Parlament” del projecte de llei que avali els canvis.

L'aprovació definitiva d'aquest decret al Parlament perillava pel veto contra ell que exercien els republicans. Ara, després del pacte, ERC alça el veto i el decret s'aprovarà. A canvi, el Govern acceptarà que es tramiti com a llei perquè així ERC presentarà els canvis que consideri oportuns.

La principal modificació que persegueixen els republicans és que la pujada de la taxa no tingui el mateix impacte en algunes zones de Catalunya com el que sí que tindrà a Barcelona. Consideren que la pujada a la capital catalana està justificada per les importants externalitats que dona el turisme a la ciutat, però no ho és a altres zones de Catalunya. També cercaran que la taxa faci distincions entre la temporada alta i la temporada baixa. No han donat més detalls, que hauran de desenvolupar a la proposta legislativa que presentin. Fruit del pacte, els canvis que es recollien al decret llei no entraran en vigor l'1 de maig, sinó més endavant.

L'ajornament i els possibles canvis que s'introduiran ha estat aplaudit pels propietaris dels apartaments turístics. La patronal Apartur ha insistit el Govern que "reconsideri" l'augment d'aquest impost. "És un exemple més de la criminalització del sector i de falta de diàleg, que encarirà les vacances de les famílies i dels mateixos catalans", ha posat sobre la taula la patronal dels apartaments turístics. De fet, Apartur demana que la tramitació de la taxa com a projecte de llei al Parlament serveixi per fixar un "augment progressiu" de la taxa turística, establir tarifes "equitatives i justes", contribuir a la desestacionalització i que no es desincentivin les estances més prolongades.

"A més, cal apostar per la transparència i el control exhaustiu del destí dels fons recaptats a tots els nivells de l'administració", ha recalcat la patronal dels apartaments turístics. "Mentrestant, el retard de l'entrada en vigor de l'augment de la taxa turística respon a la necessària seguretat jurídica davant d'uns canvis introduïts per un decret que encara no havia estat convalidat pel Parlament", ha recordat Apartur. "El seu contingut serà finalment tramitat com a projecte de llei, cosa que permetrà introduir-hi esmenes arran de les advertències emeses pel Consell de Garanties Estatutàries", ha conclòs la patronal dels apartaments turístics.

Per la seva part, l'Associació d'Apartaments Turístics (ATA) de la Costa Brava i el Pirineu de Girona ha valorat "molt positivament que s'iniciï aquí un projecte de llei perquè es pugui definir bé com ha de ser aquest augment", ha manifestat la seva presidenta Esther Torrent. La portaveu empresarial ha subratllat que "és el que s'anava reclamant des del sector". 

Torrent ha reiterat el seu desacord amb el fet que es tramités l'increment de taxa per decret, "perquè no és la manera de dur a terme polítiques amb un impacte tan gran". "Ara anem a un projecte de llei que permetrà que les coses es facin degudament, al seu degut temps i valorant totes les conseqüències", ha afegit.