El president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, ha expressat que la fortalesa de la banca europea s'enfronta a diversos obstacles per competir amb les seves homòlogues americanes, especialment des de la crisi financera de 2008 i la manera en què va sortir de la mateixa. Goirigolzarri ha esmentat tres elements que estan marcant aquestes diferències i que expliquen, en part, els divergents nivells de cotització de la banca a Europa versus els mercats americans. I ha lamentat que la diferència de cotització implica una divergent capacitat d'atreure el mercat de capitals. Un d'aquests tres obstacles és que "Europa és un continent bancàriament fragmentat". "Estem comparant un únic mercat amb un mercat que diem que és únic, però no ho és, perquè està extraordinàriament fragmentat", ha esmentat.

Goirigolzarri també s'ha referit a la regulació que, "en termes de capital, és diferent, sobretot per als inversors". La regulació a Europa és "més complexa i menys reglada", ha dit, i ha citat, com a norma "que tampoc no ajuda els inversors", la regulació bancària que va augmentar les traves per pagar dividends i bonificació. El president de CaixaBank ha donat aquestes explicacions en resposta als dubtes que han plantejat els assistents a la sessió Present i futur de la banca: reflexions davant d'un món canviant, que s'ha celebrat aquest dimarts en la Reunió del Cercle d'Economia. Goirigolzarri ha intervingut en el debat juntament amb Fernando Restoy, president de Financial Stability Institute (BIS) i a José Viñals, president d'Estàndard Chartered.

El directiu de CaixaBank ha afegit un tercer factor que ha impedit que la recuperació de la banca després de la crisi financera hagi seguit els mateixos passos al mercat americà i en l'europeu. Segons Goirigolzarri, aquest no és cap altre que l'evolució econòmica perquè el dinamisme del creixement ha estat molt dispar a cada costat de l'Atlàntic. De tal manera, ha exposat, que "la banca americana mai no ha hagut de patir tipus d'interès negatius". Tot això ha redundat en els diferents nivells de cotització: "Si el 2008 la cotització del primer banc americà estava en línia amb la de la primera entitat financera europea, en l'actualitat, el primer banc americà té un valor equivalent a la suma dels valors dels cinc primers bancs europeus".

Per resoldre les diferències en l'arquitectura de la unió bancària europea, Goirigolzarri ha lamentat que a Europa "no està clar" qui és el prestador d'última instància per aportar liquiditat a un banc solvent que entra en turbulències, i el segon element bàsic, seria la creació d'un fons de garantia de dipòsits comuna.

En aquesta mateixa línia, el president del Financial Stability Institute (FSI), Fernando Restoy, ha defensat que Europa necessita més cobertura en els dipòsits per promocionar l'estabilitat financera i ha criticat que "les dificultats polítiques desapareixen quan s'identifiquen les urgències". Ha opinat que la regulació de la banca existent "no es mou amb prou agilitat" però ha destacat positivament que en l'àmbit europeu la normativa segueix els estàndards internacionals.

Viñals ha coincidit amb Restoy en la falta d'agilitat i ha assegurat que perquè els bancs puguin competir amb les empreses Big Tech també és necessari "treballar en les cobertures dels costos". Ha analitzat que les empreses amb participació global tenen "una posició delicada perquè han de navegar en la incertesa" a causa que, segons ell, han augmentat les tensions en l'àmbit geopolític.

Millora de la reputació de la banca, un repte

Respecte a l’escenari de la banca a Espanya, el president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, ha assegurat aquest dimarts que millorar la reputació de la banca encara és un dels reptes més importants que té actualment el sector bancari, perquè durant la crisi financera de 2007 la imatge de la banca es va veure "tremendament" afectada per diversos factors. D'una banda, el sector "no va poder complir la seva funció", ja que no disposava "ni de capital ni de liquiditat", ha recordat el directiu. Això, sumat a què algunes entitats van dur a terme "pràctiques no ortodoxes" que van acabar comportant una "enorme litigiositat", actualment, ha esmentat Goirigolzarri, la imatge de la banca encara és dolenta, tot i que “en línies generals, els ciutadans tenen una bona imatge i confiança en el seu banc”. Goirigolzarri ha assegurat que el sector ha de "continuar treballant" en la millora de la reputació, ja que "el futur d'un projecte passa perquè la societat entengui la teva utilitat", ha postil·lat.