El Panell de Funcas ha mantingut en el 2,5% la seva estimació de creixement del PIB per a aquest any i en l'1,9% la de 2026, en considerar que "la guerra comercial no incideix, de moment, en les previsions de l'economia espanyola". Segons els experts, encara que en el segon trimestre alguns dels indicadors disponibles apunten a una lleu desacceleració, l'evolució del primer trimestre, "en línia amb l'esperat", la "neutralitza".
En aquest sentit, els panelistes preveuen taxes intertrimestrals del 0,5% per al segon i tercer trimestre i del 0,4% per a l'últim. Igual com en l'anterior Panell, la previsió de l'aportació de la demanda nacional és de 2,7 punts percentuals, mentre que el sector exterior restarà dues dècimes.
Els panelistes apunten que la desacceleració del PIB el 2026 procediria dels components de la demanda nacional, el que portaria que aquesta reduís la seva aportació fins als dos punts --una dècima menys que en l'anterior previsió--, i, per la seva part, el sector exterior restaria una dècima, en lloc de les dues que preveia el Panell al març.
Inflació i ocupació
Així mateix, els experts del Panell de Funcas creuen que la taxa d'inflació general, que va baixar al 2,2% a l'abril, "tocarà terra" a mitjans d'any per després tornar a pujar lleugerament. Per la seva part, la subjacent, que va caure al 2% el març (el menor valor des de finals de 2021), va ascendir l'abril al 2,4%. També, la previsió per a la taxa mitjana anual és del 2,5% en la general i del 2,3% en la subjacent, sense canvis respecte a l'anterior consens. Per a 2026, l'estimació per a la general és del 2% --una dècima menys que a l'anterior Panell-- i del 2,1% per a la subjacent. A més, els interanuals de l'índex general al desembre serien del 2,3% per a aquest any i del 2,1% per al pròxim.
Sobre la previsió de creixement de l'ocupació, els panelistes calculen que es mantingui sense canvis en l'1,9% per a 2025 i en l'1,4% per a 2026. Com a conseqüència, la taxa d'atur se situaria en el 10,7% aquest any i es reduiria fins al 10,4% el 2026.
Dèficit públic
D'altra banda, els experts esperen que el dèficit públic continuï reduint-se en els pròxims dos anys, amb una estimació del 2,9% per a aquest any i del 2,7% per a 2026. El 2024, la taxa es va situar en el 3,2% del PIB (sense incloure les despeses relacionades amb la DANA va ser del 2,8%), davant el 3,5% de l'any anterior.
"El clima d'incertesa global s'ha intensificat, particularment des de l'anunci de fortes restriccions comercials per part de l'Administració Trump el 2 d'abril. El convuls panorama internacional, marcat per l'escalada aranzelària, ha generat volatilitat als mercats financers. A Europa, l'apreciació de l'euro, el descens del petroli i la debilitat de la demanda apunten a un escenari de desinflació", han valorat els panelistes.
En aquest context, els experts anticipen un descens de la facilitat de dipòsits des del 2,25% actual fins a l'entorn de l'1,75% a finals de 2026, un quart de punt per sota de l'anterior Panell. Al seu torn, la tendència descendent dels tipus del BCE es reflectiria en l'euríbor a 12 mesos, que baixaria des del 2,1% actual fins a l'1,9% a final d'any.