El president de Foment del Treball, Josep Sánchez-Llibre, ha proposat a l’assemblea general de l’entitat la designació del seu vicepresident i president de Cecot, Xavier Panés per liderar el nou consell territorial i sectorial de pimes que crearà la institució, després del procés d’absorció de Fepime que va iniciar ara fa un any. Panés serà el responsable de visibilitzar el pes de les pimes dins de l’organització patronal, millorant l’actuació i la coordinació de les organitzacions confederades de Foment. En el discurs de cloenda de l’assemblea general, aquest dilluns, Sánchez-Llibre ha comunicat també que Helena de Felipe, fins ara presidenta de Fepime, ocuparà la vicepresidenta d’afers exteriors de Foment al Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE) per fomentar el posicionament internacional de Foment.

El president de Foment ha defensat que la patronal, amb aquestes i altres decisions que ha pres al llarg de l’últim any, vol “fer més competitives les nostres empreses, per reforçar l’economia productiva davant d’una conjuntura econòmica amb un creixement moderat sostenible en el temps, però amb una gran incertesa de magnituds considerables per factors econòmics i geopolítics difícils de controlar”.

En aquesta línia, Sánchez-Llibre ha alertat al govern central que el sistema fiscal espanyol -i també el català- “no permet apujar més impostos”, entre altres coses, perquè “a Espanya cada vegada més va empitjorant la seva imatge fiscal per atreure capital i talent”. Ha insistit en el fet que “amb les noves mesures i nous impostos hem empitjorat la nostra competitivitat fiscal, mentre altres països de la UE juguen incrementant incentius fiscals per atreure activitat productiva”. “Hi ha un excés de voracitat fiscal” versus el teixit productiu, que “minva la competitivitat malgrat l’increment de tributs d’aquest últim any”, ha reblat el líder de la patronal, alhora que ha recordat la batalla jurídica encetada per l’entitat per demostrar “la confiscatorietat i la inconstitucionalitat de l’impost sobre el Patrimoni”.

Sánchez-Llibre: el populisme genera decreixement

Sánchez Llibre ha denunciat que “el populisme aplicat a l’economia ens porta al decreixement econòmic, que significa empobriment global”. Seguint aquest fil, el president de Foment ha manifestat que “el debat polític tendeix a desqualificar el benefici de les empreses; sense benefici, que quedi clar, no hi ha empresa viable i, per tant, cohesió social”. Així doncs, l’organització empresarial presentarà a finals d’any un informe sobre fiscalitat per reclamar al Govern català que “prengui consciència que és necessari rebaixar la pressió fiscal a les empreses i els ciutadans de Catalunya, ja que en l’actualitat paguem un excés d’impostos amb relació als que paguen els ciutadans i empreses de Madrid”, ha posat d’exemple Sánchez-Llibre.

Aquesta no ha estat l’única crítica versada pel líder empresarial. Ha acusat el govern central de deixar-se pressionar per Podemos i d’altres grups d’esquerra per exercir “intervencionisme” sobre l’economia espanyola i el funcionament del lliure mercat. També ha acusat l’executiu espanyol de fer “una permanent campanya contra empreses i empresaris per responsabilitzar-los de l’increment de la inflació”. Un exemple significatiu és, segons Sánchez-Llibre, el projecte de llei sobre l’habitatge que suposa “una intervenció dràstica sobre el mercat de lloguer” i que pot tenir un efecte pervers i reduir l’oferta de construcció d’habitatge de lloguer i complicar-ne l’accés, perquè “no hi ha cap mesura eficient en el projecte de llei per afavorir l’oferta d’habitatges” i el que es fa és “penalitzar exclusivament als propietaris, les empreses i els constructors”.

Els empresaris són reticents a la creació d’un observatori per fiscalitzar el marge de les companyies, un instrument “propi de països dictatorials i no democràtics tenint en compte que ja tenim a Espanya la CNMC (Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència) per vetllar per la preservació de la competència i penalitzar els que fan pràctiques abusives en els mercats”.