El sindicat Fetico confia en una resolució favorable de l'Audiència Nacional per incorporar-se a la taula de negociació del futur conveni estatal del tèxtil, que assoliria, com a mínim, a 66 grans empreses del sector i a un total de 110.000 treballadors. L'organització, arrelada al sector del comerç i les grans superfícies des de 1978, reclama un lloc a la taula negociadora en representació d'un 12% del tèxtil a Espanya. Però la patronal tèxtil Associació Retail Textil España (ART), que està integrada per Inditex, Mango, Primark i H&M, entre altres firmes de moda, no ha comptat amb Fetico, mentre que ha convocat als sindicats CCOO, UGT, CIG, ELA i LAB per negociar el primer conveni col·lectiu estatal de grans cadenes comercials del sector del comerç tèxtil i del calçat, les converses del qual s'iniciaran aquesta mateixa setmana, la primera, dimecres 27. En concret, CCOO, amb vuit representants, serà el sindicat amb més representació a la taula negociadora on també seran UGT, amb cinc membres, mentre que CIG i ELA comptaran amb un representant en aquesta.

Fetico fa valer el seu creixent avanç sindical al sector del comerç i que ha estat definitiu per a la firma de convenis com el de grans magatzems, amb una pujada salarial del 17% durant els quatre anys vinents. L'acord engloba uns 240.000 treballadors i inclou a empreses com Carrefour, El Corte Inglés, Alcampo, Leroy Merlín, Ikea o Apple. Després de la negociació de la Confederació Sindical Independent Fetico, CCOO, Valorian i UGT, la patronal Anged es va avenir a revalorar els sous amb un 14% a increment fix i un 3% a un pagament únic. El 2023 es pagarà un 4,5% fix, el 2024 un 4,5% fix, el 2025 un 3% fix i el 2026 un 2% fix. "La nostra presència és destacada, ja que tenim una representació del 54% al sector dels grans magatzems", exposa Rosa Figarola, secretària general del sindicat a Catalunya.

Figarola explica que, en el context econòmic actual, és tant o més important que s'actualitzin els salaris i que es millorin i ampliïn els beneficis socials. Així, l'estratègia sindical de Fetico s'està mostrant vàlida en noves àrees d'activitat relacionades amb el comerç en general, vegeu àmbits com el comerç especialitzat, la logística o el delivery. Entre les seves batalles més recents: les eleccions sindicals en Mango, que van estar embolicades de polèmica per la denúncia d'UGT. El sindicat que lidera Camil Ros a Catalunya va denunciar Mango per la vulneració del dret de llibertat sindical, acusant la direcció de l'empresa de dur a terme entrevistes a gairebé quatre-cents treballadors coaccionant-los perquè no donessin suport a UGT i formar part de la candidatura de Fetico. Segons Figarola, "en el procés de Mango, UGT va abocar infàmies contra nosaltres, que defensem a la llibertat sindical i que sempre sigui un procés democràtic," a més que "en cap moment no rebem pressions de la direcció de la tèxtil".

Fetico aconsegueix 8 delegats en Mango

Assegura que això es plasma en el resultat de les eleccions que van donar 13 delegats a UGT i Fetico va entrar per primera vegada en el comitè de la tèxtil amb 8 representants. Argumenta que els enfocaments sindicals són "per descomptat diferents" i defensa que "la diversitat sindical és bona per a les empreses i per als treballadors". De fet, el comitè és ja en ple funcionament i "a la perfecció", donem per tancat el tema de la representativitat, assegura Figarola, i "ja treballem en el procés de les eleccions sindicals a la xarxa de tendes de Mango", a Madrid, per a "com sempre", millorar les condicions laborals dels treballadors. En qualsevol empresa "sempre anem directament a aconseguir l'afiliació dels treballadors preocupats per les seves condicions laborals a favor de millorar-les i, en el cas de Mango, són els horaris de feina, reducció de jornades, i els complements compensatoris."

En l'actualitat Fetico, a escala estatal, acumula 6.340 delegats, en 367 empreses, repartides en 25 sectors. Amb una gran representació a grans superfícies (54%), però també en marques de restauració moderna, on assoleixen un 18,67% (més de 100.000 persones); en perfumeries i drogueries, amb un 12,72%; serveis veterinaris, amb 35.000 treballadors, més del 30% igual com en el de funeràries; en tèxtil, un 12% aproximadament; i a Aetcon botigues de conveniència, amb un 42,5%. Això no és obstacle perquè, segons Figarola, el pes del sindicat en la indústria també estigui augmentant, especialment a Catalunya. Fetico té delegats a Brose, Scania, Saint-Gobain, Menarini, Loewe o Otis. A més de la importància que, segons la secretària sindical, estan aconseguint al sector de l'alimentació: Senyor Simon, Puleva, Medina, Pompadour, Torras i Martínez Embutidos, entre altres de fermes. Ara com ara, Fetico porta firmats 47 convenis laborals (27 d'empresa, 9 de sectorials i 9 de centres de treball) i té la vista posada a molts altres convenis d'empresa, en els quals està guanyant representativitat.

L'afiliació suma unes 74.000 persones a Espanya i "va creixent perquè els treballadors volen un sindicat que s'identifiqui amb les persones i les seves necessitats", assenyala Rosa Figarola. Això "ens ha posicionat com a sisè sindicat en Espanya i el quart com a organització sindical privada i independent", defensa i afegeix que "som l'agrupació més econòmica, amb una quota de 5 euros, que engloba tots els serveis".

Fetico, pel blindatge de les pensions

El sindicat, amb Antonio Pérez el seu secretari general al capdavant, és part activa de la plataforma MERP (Taula pel Blindatge Constitucional de les Pensions), que vol recopilar dos milions de firmes amb un objectiu principal: que es blindin les pensions amb una reforma de la Constitució i es considerin les mateixes com un dret fonamental de les persones. La plataforma és important per a "assolir prou suport perquè la protecció de les pensions sigui una protecció constitucional que impedeixi que qualsevol govern present o futur pugui reduir o modificar un dret fonamental de tots i cadascun dels treballadors", comenta Figarola. El manteniment d'un sistema de pensions públiques dignes és una lluita que afecta per igual al 90% de la societat del nostre país, afegeix i recorda que la MERP ha convocat una concentració al Congrés dels Diputats en la segona jornada de la investidura d'Alberto Núñez Feijóo, el 27 de setembre; i n'hi haurà una altra si hi ha ple d'investidura per a Pedro Sánchez.

El mes de març passat, la MERP va presentar la campanya Somos 47 milions, amb referència als pensionistes presents i futurs amb una reivindicació sobre les pensions públiques que incumbeixen a la majoria de la població, que no és un tema que afecta exclusivament els actuals pensionistes, una proposta que dimecres faran arribar de nou a tots els grups parlamentaris.