La Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea) considera que la nova llei d'habitatge tindrà efectes adversos en reduir de forma immediata i futura l'oferta privada de lloguer, mentre genera inseguretat jurídica i agreuja els problemes que busca resoldre.

Entre les mesures que recull la llei i que, segons Fedea, contribuiran a reduir l'oferta d'habitatge de lloguer, es troba el control dels lloguers en àrees consideres "tensades" per les administracions locals o regionals, la imposició de límits a l'actualització anual dels lloguers per sota de l'IPC i les pròrrogues forçoses després de l'expiració dels contractes.

Impagaments i ocupacions

Paral·lelament, també es refereix a certes disposicions que dificulten la recuperació dels immobles pels seus propietaris en casos d'impagament o ocupació, unes mesures que rebaixen la rendibilitat de la inversió en habitatge per al lloguer o incrementen el seu risc, reduint l'oferta mitjançant la retirada d'immobles del mercat, segons apunta Ángel de la Fuente des de Fedea.

A això, la fundació afegeix la inseguretat jurídica associada a una part "especialment delicada" del projecte de llei, en la que s'introdueixen certs límits i deures associats amb la propietat de l'habitatge a la fi de "garantir la funció social de la propietat", agrega.

A més, assenyala que les disposicions citades en el projecte de llei estan redactades en termes "molt vagues", de manera que podrien interpretar-se de manera que es permeti a les Administracions imposar obligacions poc raonables als propietaris, incloent-hi la de llogar els seus immobles a preus inferiors als de mercat, o fins i tot expropiar tals immobles com ja s'ha anunciat a Catalunya.

"Insuficiència" oferta d'habitatge de lloguer

Encara que creu que una certa sistematització de la política d'habitatge pot ser útil per ordenar l'abundant legislació autonòmica, l'esforç per avançar cap a un "dret efectiu" a l'habitatge resulta fallit i, fins i tot, contraproduent en la mesura que aposta per alguns instruments que només agreujaran la insuficiència de l'oferta d'habitatge de lloguer i debilitarà els drets de propietat.

D'altra banda, Fedea subratlla que amb la nova llei o sense ella cap ciutadà no pot exigir a les administracions públiques que li facilitin un habitatge de certes característiques en un termini determinat i a un preu inferior donat dels seus ingressos. Com a punt a valorar, assenyala que les mesures per potenciar l'oferta pública d'habitatge de lloguer pot alleujar en algun grau l'urgent problema d'escassetat d'habitatge.