Les famílies LGTBI+ ingressen pràcticament un 20% menys que la resta de les unitats familiars de la població a Espanya. Segons l'informe Estat Socioeconòmic LGTBI+, Estat LGTBI+ 2023 de la Federació Estatal LGTBI+, les esmentades famílies tenen 26.076 euros de renda mitjana anual davant els 32.216 euros anuals de la població general entre tots els integrants de la família. Així ho han presentat aquest dimecres la Federació Estatal LGTBI+, que ha indicat que l'estudi el va realitzar l'empresa 40DB a començaments d'any, duent a terme 800 entrevistes en línia a persones de més de 18 anys i LGTBI+.

"El col·lectiu, per diferents problemes al llarg de la seva vida, acaba tenint menys renda que la mitjana de la població", ha assegurat el secretari d'Organització de la FELGTBI+, Ignacio Paredero, que també ha destacat que aquesta dada no és igual per a les diferents identitats, encara que la majoria de llars LGTBI+ ingressen entre 1.000 euros i 2.000 euros.

Per identitat LGTBI+, ha afegit que els gais és el col·lectiu que "millor situació té econòmicament", amb 31.900 euros de renda mitjana anual; seguits de lesbianes que guanyen una mitjana de 26.793 euros a l'any, els de no binàries amb 26.594 euros, els trans amb 19.957 euros i els asexuals amb 19.076 euros, tots ells per sota dels ingressos mitjans de la població en general.

El 25% del col·lectiu LGTBI+ no ha sortit de l'armari

Segons l'estudi, existeix entre un 7% i un 8% de població LGTBI+ a Espanya. Un 55,1% de les persones que han participat en l'enquesta s'identifiquen com a bisexuals, 19,6% com a gais, un 8,1% com a lesbianes, un 8,1% com no binàries, un 6,3% com a asexuals i un 3% com a trans. A més, han indicat que la població LGTBI+ és "més jove". També han assenyalat que un 25% del col·lectiu encara no ha sortit de l'armari i l'edat mitjana de sortida és de 20,2 anys.

En l'àmbit educatiu, han agregat que el col·lectiu presenta "un abandonament més gran en educació primària". Així, un 18,65% té educació primària com el seu nivell educatiu màxim, davant l'11% de la població general, però també, de mitjana un nivell educatiu més elevat a partir de secundària i a la universitat.

D'altra banda, el col·lectiu LGTBI+ és "menys catòlic". En concret, un 44,6% de les persones enquestades declaren no tenir cap creença religiosa, seguides d'un 42% de persones amb religió catòlica. En comparació amb la població general, la LGTBI+ és un pèl més atea, amb un 44,6% davant el 43,5%, bastant de menys catòlica, amb un 46,1% davant el 52,9%, i altres religions, amb un 7,6% davant el 2,5%. En l'àmbit laboral, en el col·lectiu hi ha un percentatge de treballadors més gran (68,8%) i una xifra "similar" d'aturats a la població general, així com molts menys pensionistes, a causa de la joventut de la població LGTBI+.

A més, han explicat que els resultats mostren que el 71,4% de la població LGTBI+ són persones assalariades per compte d'altri, tretze punts menys que la població general (84,8%), un 10,7% són empresaris o professionals amb assalariats, sis punts més que entre la població general (4,8%) i un 12,6% són autònoms sense assalariats, dos punts més que la població general (9,9%). En conjunt, han matisat que s'observa que "la població LGTBI+ tendeix a tenir més autoocupació".

També han explicat que un 6,6% del col·lectiu és migrant, davant l'11,7% de la població en general. En aquesta línia, des de la FELGTBI+ han destacat que "només dos terços de la població LGTBI+ (64%) és d'ètnia blanca, no és d'una minoria religiosa, no té diversitat funcional i ha nascut a Espanya". Finalment, l'enquesta recull que un 13,3% de les persones LGTBI+ va haver d'anar-se'n a viure amb amics o parents temporalment, mentre un 9,3% va haver de viure en un lloc no adequat com a casa i un 2,3% va haver de dormir al carrer al llarg de la seva vida, el que en xifres absolutes, han precisat que serien més de 70.000 persones LGTBI+.

Plans d'igualtat LGTBI+

Per la seva part, la presidenta de la Federació Estatal LGTBI+, Uge Sangil, ha destacat "la necessitat prioritària" d'implementar la Llei Estatal LGTBI+ en matèria d'ocupació. En aquest sentit, ha anunciat que des de la Federació han sol·licitat una reunió a la ministra de Treball, Yolanda Díaz, "per traslladar-li les necessitats del col·lectiu en matèria d'ocupació i demanar-li que convoqui amb urgència la taula sectorial de diàleg social per avançar amb el desenvolupament del reglament de la Llei 4/2023 de 28 de febrer".

Igualment, Sangil ha manifestat que, amb l'objectiu de "combatre la discriminació per orientació sexual i identitat de gènere", des de la FELGTBI+, demanen a les empreses "que combatin l'odi en els seus espais laborals i treballin els seus plans d'igualtat LGTBI+".