La despesa pública i les exportacions han estat els motors del país els últims anys, però l’economia catalana viu un canvi de tendència. La despesa privada, és a dir, la que realitzen les llars i famílies, i la inversió de les empreses, estan repuntant i han pres el relleu de les administracions, que segueixen creixent, però menys que anys anteriors, i del sector exterior, que enguany cau després d’un 2024 de rècord, en el qual Catalunya va superar els 100.000 milions d’euros d’exportacions.

Aquesta és una de les principals conclusions de l’Informe de Conjuntura de la Cambra de Comerç de Barcelona, que ha revisat a la baixa el PIB català per aquest any i ha mantingut la previsió del 2,4% per al 2026. La rebaixa per aquest 2025, però, és només d’una dècima, del 2,7% al 2,6%, perquè no té en compte els efectes dels aranzels, atès que encara no es coneix com quedaran. Si els Estats Units apliquessin finalment un gravamen del 30% a les importacions provinents de la Unió Europea, “l’impacte seria molt significatiu”, ha dit Joan Ramon Rovira, cap del Gabinet d’Estudis Econòmics de la Cambra.

L’informe observa “un canvi en el patró de creixement pel costat de la demanda, i és molt significatiu: el consum privat i la inversió empresarial prenen el relleu del consum públic i les exportacions com a principals motors de la demanda”, ha explicat. L’ocupació pública segueix creixent, però menys ja que la privada, tot i que tota l’ocupació presenta una certa desacceleració després d’anys d’un creixement important.

El sector exterior també es comença a frenar, tant pel que fa a les exportacions, que cauen en volum (tones) i en valor (euros), com pel turisme. “Els turistes estrangers ja han superat els nivells prepandèmia, però comencen a desaccelerar-se. La despesa també es desaccelera, quan hauria de pujar, per l’increment de l’IPC”. Els visitants de països com Alemanya i els Estats Units baixen significativament des de principi d'any. No obstant això, la Cambra no és pessimista pel que fa a l’evolució del turisme, ja que està pujant el grau d’ocupació en temporada baixa. Això “és un senyal positiu, vol dir que tens una oportunitat per fer créixer el turisme”.

La millora del consum i la inversió

El canvi de patró de creixement es basa sobretot en la millora del consum privat. Per una banda, la Cambra destaca que els nivells d’estalvi de les famílies, que estan en el 13%, “molt per sobre de la mitjana històrica”, estan començant a baixar. “Si passés del 13% al 10% dinamitzaria molt l’economia catalana. Creiem que s’anirà moderant i tindrem un impacte positiu en el consum privat per aquesta via”, ha valorat Rovira.

Pel que fa a la inversió privada, la de les empreses, puja per diversos factors. Un és que els beneficis empresarials s’han recuperat amb molta força des de la pandèmia, més que la inversió. Un altre és que les empreses no estan endeutades, per la qual cosa poden invertir més. A més, la inversió productiva per treballador, que es va frenar uns anys, ara repunta, cosa que indica certa millora de la productivitat.