El deteriorament de l'activitat fabril a Espanya es va estendre a desembre per novè mes consecutiu, segons l'índex PMI manufacturer de S&P Global i Hamburg Commercial Bank, que es va situar en 46,2 punts, davant els 46,3 del mes anterior, per sota del llindar de 50 punts que separa la contracció del creixement.

La contracció de l'activitat al desembre va reflectir una nova reducció significativa de les noves comandes a conseqüència de la debilitat de la demanda tant nacional com procedent de l'estranger, el que va provocar una nova caiguda de la producció manufacturera.

A causa de la caiguda de la producció i a les carteres de noves comandes, els fabricants espanyols van reduir les seves activitats de compra de forma severa i van optar per utilitzar els estocs existents, reduint els inventaris de matèries primeres i productes semielaborats per novè mes consecutiu i al ritme més pronunciat des de març de 2013.

La falta de demanda d'entrades va ajudar a explicar una nova baixada dels preus pagats al desembre, que les empreses van repercutir als clients a través d'una reducció dels seus preus cobrats davant de la forta competència al mercat.

Respecte a l'ocupació, els autors de l'enquesta destaquen que els fabricants espanyols van optar per reduir les seves plantilles de nou al desembre, i el ritme de destrucció es va accelerar lleugerament davant novembre.

No obstant això, de cara als dotze mesos vinents, els fabricants confien que la producció serà superior als nivells actuals i esperen una millora de la demanda del mercat.

"Mentre molta gent era esperant la loteria del Gordo el desembre, els fabricants seguien sumits en l'estancament", va comentar Cyrus de la Rubia, economista en cap d'Hamburg Commercial Bank.

Malgrat aquesta nova contracció al desembre, l'expert va destacar que tant la baixada de la producció com la de les comandes d'exportació han frenat la seva caiguda, "oferint llamps d'esperança".