La balança comercial agroalimentària entre Espanya i els Estats Units va generar un superàvit de 300 milions d'euros per als exportadors espanyols entre gener i maig, amb partides com l'oli d'oliva i el vi liderant les vendes i el blat de moro i l'ametlla les importacions. I superàvit que s'eleva a 1.500 milions en el conjunt de l'any passat. En concret, Espanya va exportar als Estats Units productes agroalimentaris per valor de 1.431,4 milions d'euros, davant els 1.130,2 milions importats, segons les dades del Ministeri d'Economia, Comerç i Empresa.
Un superàvit que podria posar-se en perill després de l'acord assolit entre el país que dirigeix Donald Trump i la Unió Europea, que estableix un aranzel del 15% als productes europeus. Així, aquest dilluns el sector agroalimentari espanyol qualifica d'"injust" l'acord entre la Unió Europea (UE) i els Estats Units d'establir un aranzel del 15% a la majoria de les transaccions comercials entre ambdós blocs, encara que, d'altra banda, ho considera un "mal menor" davant el que hagués suposat una guerra comercial, segons declaracions a Efe.
Vi i oli d'oliva
Un dia després de l'acord, el sector ha reaccionat, en declaracions a Efe, amb el focus posat principalment en com serà l'impacte per a l'oli d'oliva i el vi, els aliments més exportats a aquesta destinació. Des de la patronal de la indústria d'alimentació i begudes (FIAB), el seu president, Ignacio Silva, ha declarat, en un àudio remès als mitjans de comunicació, que per al sector els aranzels són sempre "una mala notícia, per molt que les expectatives (sobre l'import aranzelari) fossin més grans."
FIAB veu "desequilibrat" aquest pacte, encara que "és millor (...) que una guerra comercial" alhora que ha reclamat mesures d'acompanyament per a les empreses més vulnerables.
La patronal de l'oli d'oliva (Asoliva) ha lamentat la imposició d'aranzels del 15% per als productes de la UE, ja que suposa una "distorsió" del mercat internacional. El nord-americà és un mercat estratègic i "insubstituïble" per a l'oli d'oliva espanyol, ha precisat l'organització. Per al director adjunt d'Asoliva, Rafael Pico, es tracta d'una "molt mala notícia" per a un sector que ha fet "grans inversions" en els últims anys i que ara pot suposar el "deteriorament econòmic de tota la seva cadena".
Per la seva part, la Federació Espanyola del Vi (FEV) ha advertit que l'acord podria llastar el comerç vinícola amb aquest país fins i tot en un 10%. El 2024, els Estats Units van ser el primer mercat per als vins envasats espanyols, per la qual cosa la federació considera "vital" lluitar per eliminar l'esmentat aranzel general de l'acord marc.
380 milions en oli
Dins de les partides a l'exterior, destaca el negoci de l'oli d'oliva, amb el qual Espanya va aconseguir facturar 379,6 milions d'euros entre gener i maig per vendes als Estats Units. El segueixen els 131,2 milions d'euros de negoci obtinguts per la venda de vi en aquells cinc primers mesos, els 80,8 milions per l'oliva de taula i els 41,4 milions d'euros en l'exportació de formatge.
Quant a les compres als EUA, la principal factura es troba en el blat de moro (332,12 milions) i en l'ametlla dolça, amb 187,65 milions d'euros gastats. A continuació, destaca la despesa de 160,92 milions en faves de llavors oleaginoses, 80,06 milions d'euros en pistatxo amb closca, 65,17 milions en la compra de nous i 38,6 milions en whisky (dels quals 26 milions són de bourbon).
Any 2024
Les vendes d'aliments i begudes espanyoles als Estats Units van excedir els 3.500 milions d'euros de negoci l'any passat, davant els 2.013 milions gastats en importacions. El que dona un superàvit comercial a favor d'Espanya per 1.500 milions d'euros. D'oli d'oliva es va enviar producte per valor de 1.013 milions d'euros, del vi es va facturar gairebé 335 milions d'euros i 205 milions en oliva de taula.
Quant a compres (importacions), destaquen els 649 milions en faves de llavors oleaginoses i més de 265 milions en ametlles dolces.