El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) portarà la proposta per simplificar la Política Agrària Comuna (PAC) i per a l'aplicació de les anomenades clàusules mirall -que les normes reguladores europees s'apliquin també per als productes importats-, al pròxim Consell d'Agricultura de la Unió Europea, que se celebrarà el 26 de febrer. Davant de les protestes dels agricultors per l'aplicació d'una regulació excessiva en tràmits administratius, el ministre ha defensat que "cal augmentar la sostenibilitat i la productivitat", encara que és "molt complicat" executar-lo sobre el camp, en una entrevista en Onda Cero. Planas ha recordat que, en l'horitzó europeu, aquest juny hi haurà eleccions i el final d'una legislatura on, segons el seu parer, hi ha hagut "decisions correctes" com la direcció i el plantejament que situa la sostenibilitat com una qüestió "no discutible".

En l'àmbit nacional, Plana ha avançat que tractaran en el pròxim Consell de Ministres de la Llei de la Cadena Alimentària que és una norma "fonamental" per a la qual hi ha comanda "més controls" d'inspecció i sobre la qual ha posat èmfasi en les competències que tenen sobre ella les comunitats autònomes. També s'abordaran altres qüestions com les assegurances agràries.

Per la seva part, el ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, en una entrevista en Televisió Espanyola, ha recalcat que el problema del camp no és senzill i que té diverses dimensions, com és el que haver d'assegurar i garantir la rendibilitat del sector, alhora que s'assegura la seva sostenibilitat en el temps, tenint en compte el canvi climàtic. A més, ha indicat que no totes les mesures depenen de l'Estat, sinó que hi ha algunes mesures que venen de l'àmbit comunitari i altres que depenen de les mateixes comunitats autònomes.

Respecte al Govern, ha defensat que entén i comparteix les preocupacions del sector i es va treballant pels agricultors i ramaders des de fa temps i ha enumerat, en aquest sentit, mesures com els 1.400 milions d'ajuts directes entregats o la Llei de la Cadena que prohibeix la venda a pèrdues.

Des del ministeri d'Agricultura s'està en converses amb les confraries de pescadors que es reuneixen aquesta setmana per decidir si s'adhereixen o no a les protestes dels agricultors i ramaders. Precisament sobre les mobilitzacions dels productors, Planas ha reiterat el seu suport al dret de manifestació, alhora que ha mostrat un rebuig cap aquelles protestes en les quals hi pugui haver "manipulació política", en relació amb la concentració organitzada per la plataforma 6F diumenge passat a Madrid.