Espanya, entre els països on més va pujar l'atur al llarg del segon semestre de 2022. L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha indicat aquest dimarts que Espanya va ser, només per darrere de Portugal, el segon país en el qual més va augmentar la taxa d'atur entre els mesos de juliol i desembre, cinc dècimes com a Suècia, una evolució que es desmarca de la tendència general dels membres de l'organització.
L'OCDE ha publicat les dades comparades dels seus membres el desembre, un mes en què l'atur va tornar a pujar a Espanya una dècima, fins al 13,1%, el més elevat, amb diferència dels 38 estats. Són cinc dècimes més que al mes de juliol, mentre que al conjunt de l'OCDE aquesta taxa s'ha mantingut estable durant aquells sis mesos en el 4,9%, la més baixa des del començament de la sèrie històrica el 2001.
33,9 milions de persones sense feina
A Portugal, en aquell període es va passar del 5,9% al 6,7%, vuit dècimes més; i a Suècia del 7% al 7,5%, cinc dècimes més. Un altre país que va experimentar un increment significatiu va ser Àustria, amb una alça de quatre dècimes, fins al 5%.
D'aquesta manera, l'OCDE ha indicat que la taxa d'atur l'últim mes de l'any passat va ser igual o inferior al 63% dels països que conformen l'entitat multilateral. Així, el nombre d'aturats al bloc de països va atrapar en el conjunt de 2022 els 33,9 milions de persones, la qual cosa representa la xifra més baixa de la sèrie històrica.

3,08 milions d'aturats
A l'altra cara de la moneda, l'atur a Grècia va baixar set dècimes entre juliol i desembre, a l'11,6%. Així i tot, Grècia era el país que tenia la segona taxa més elevada, per darrere d'Espanya en acabar 2022. A nou dels països de l'OCDE, la taxa d'atur al desembre era la més baixa o gairebé des que l'organització va iniciar la seva sèrie històrica el 2001, entre ells Alemanya (2,9%), Canadà (5%), Estats Units (3,5%) i França (7,1%). Espanya, al contrari, era el país que més se separava del seu mínim de la sèrie, que havia estat el 7,9 % el maig de 2007. Per part seva, s'han mantingut estable Austràlia, que ha conservat la taxa de desocupació en el 3,5% en arribar desembre de 2022, però també Bèlgica, al 5,5%; Islàndia, al 3,8%, o Irlanda, al 4,3%.
En xifres absolutes, Espanya era en acabar l'any amb 3,08 milions de persones el tercer Estat de l'organització amb més nombre d'aturats, només per darrere dels Estats Units (5,722 milions) i Turquia (3,633 milions), que tenen poblacions molt superiors.
Atur juvenil
Al desembre, l'atur entre els menors de 25 anys es va reduir en una dècima, fins a situar-se en el 10,9%. Les taxes d'atur més grans entre els joves van correspondre a Espanya, amb un 29,6%; Grècia, amb un 28,9%; i Suècia, amb un 23,3%. Al contrari, els menors nivells d'atur entre els joves es van donar a països com el Japó (4,7%), Israel (5,6%) i Corea del Sud (5,7%).