En els cinc últims anys (juny de 2020 sobre juny 2025), el nombre de persones que cobren una pensió ha augmentat al mig milió (9.357.427) i els treballadors inscrits a la Seguretat, Social que contribueixen al pagament de les pensions ha pujat en 3,25 milions (21.861.095). És a dir, que per cada nou pensionista se n'han sumat 6,5 de cotitzadors a la Seguretat Social en aquest últim lustre, la qual cosa ha disparat al 2,47 la ràtio que mesura el nombre de cotitzadors en relació amb els pensionistes.

El secretari d'Estat de la Seguretat Social, Borja Suárez, ressalta aquesta evolució com un dels factors més rellevants d'aquest període i apunta que, tret del període del boom immobiliari -2001-2010-, estem en màxims. Amb les dades que maneja el Ministeri d'Inclusió i Seguretat, en l'última dècada del segle passat (1991-2000) la ràtio va ser de 2,18 afiliats per cada pensionista; en la primera dècada de l'actual segle (2001-2010), la del boom immobiliari, es va elevar a 2,55 i en la segona (2011-2020), amb la crisi financera pel mig, es va col·locar en el 2,3. Però amb la forta creació d'ocupació des de la pandèmia, la proporció ha pujat del 2,28 el 2020 al 2,47 el juny, malgrat que ja ha començat la jubilació de la ingent generació del baby-boom.

Aquesta ràtio és essencial per a l'estabilitat del sistema financer de la Seguretat Social, ja que és un sistema de repartiment, a diferència del sistema de capitalització dels fons de pensions (els diners que s'aporten s'inverteixen amb la confiança que en la jubilació es recupera amb interessos). Aquest sistema de repartiment suposa que cada mes, les pensions es paguen amb els diners que han aportat, amb les seves cotitzacions, la totalitat dels afiliats. Es parla, doncs, d'un sistema solidari en el qual les noves generacions paguen les pensions dels grans.

 

Així doncs, mentre més treballadors contribueixin al pagament de les nòmines de les pensions, major serà la solidesa econòmica dels comptes de la Tresoreria de la SS. En l'anàlisi de les últimes quatre dècades, el registre màxim es va assolir el 2007, amb 2,71 afiliats per cada pensionista, i el mínim el 1996, amb 2,06 de cotitzadors per pensionista. Per trobar una xifra superior a l'actual 2,47 cal remuntar-se a 2010 (2,56) i dels últims quaranta anys, només en set ocasions la ràtio ha estat superior a l'actual, tots ells per sobre del 2,5.

Perquè el sistema de repartiment funcions, els experts apunten que com a mínim, se'n precisa 2 de cotitzadors per pensionista, una ràtio que s'ha superat des de 1988, segons les dades del Ministeri d'Inclusió als que ha tingut accés On Economía. Encara que el 1995, el 1996 i el 1997 es va col·locar perillosament per sota de 2,1.

Amb matisos

Tanmateix, tan important com el nombre d'afiliats a la Seguretat Social, responsables en última instància de pagar la nòmina mensual de les pensions, és el nivell salarial que tenen. En aquest sentit, Miguel Ángel García Díaz, director general de la Seguretat Social en el Govern de Mariano Rajoy i viceconseller d'ocupació en el primer govern popular de la Junta d'Andalusia, assenyala que la ràtio d'aquest any no és equivalent a la d'anys enrere. Un argument que sustenta en el fort augment de persones amb jornades reduïdes -molts d'ells amb contractes indefinits- amb salaris igualment reduïts.

L'economista i professor universitari de la Universitat Rei Joan Carles I assenyala que el 2008, amb la ràtio més alta des que hi ha dades, tan sols el 3-4% dels afiliats a la Seguretat Social treballaven a temps parcial, i actualment voreja el 20%. Per tant, encara que reconeix la bona dada, assenyala que això "no significa que el sistema estigui en una millor posició, perquè a més del nombre de cotitzadors cal analitzar per a quan es cotitza i hem de tenir en compte que la productivitat està estancada des de 2018." Conclou, doncs, que no podem comparar aquesta ràtio amb la de 1995.

Respecte al futur del sistema considera que, més enllà de l'evolució de la ràtio cotitzadors/pensionistes, pesaran dos factors determinants: l'evolució de la productivitat, que actualment està en un 0,4%, i l'increment dels pensionistes amb els màxims del baby-boom. I d'aquí a 2050, s'incrementarà en un 50%, la qual cosa significa passar de 9,4 milions a alguna cosa més de 14 milions. García Díaz recorda que actualment, la Seguretat Social rep de l'Estat, via impostos, 60.000 milions d'euros cada any, sense els quals, es generaria un dèficit molt més gran.

Un segon aspecte que distorsiona l'actual ràtio és la transició dels funcionaris del model de Classes Passives a la Seguretat Social, que s'està fent de forma progressiva. Però mentre que la majoria dels funcionaris sumeixin avui com a| cotitzadors a la Seguretat Social, no ho fan del costat dels pensionistes. Això suposa que hi ha un milió de persones que cobren per Classes Passives que no computen en l'actual ràtio del 2,47, mentre que el número de cotitzadors per aquest règim s'ha reduït a 300.000. La resta ja està en la Seguretat Social.

Aflorar cotitzacions

Jesús Cruz Villalón, catedràtic de Dret Laboral de la Universitat de Sevilla, qualifica de "positiu" que la ràtio es col·loqui a prop del 2,5, doncs "la font de finançament del sistema de pensions són les cotitzacions socials, i per això el creixement de l'ocupació té una repercussió immediata sobre l'equilibri financer". Per aquesta raó, assenyala que, com apunta Airef, per enfortir els ingressos s'han de considerar mesurades no només en matèria de Seguretat Social, sinó també "en l'àmbit del mercat de treball, ja que enfortint l'ocupació, es reforcen els ingressos".

Així, per a l'expert laboral són importants accions que augmentin el número de cotitzadors, "encara que ho siguin a temps parcial" com l'aflorament d'ocupació irregular, juntament amb la regularització d'immigrants amb els procediments d'arrelament. Però també, són rellevants mesures que incrementin el salari i, per tant, el volum de cotitzacions. En aquesta línia, apunta "el fort creixement de l'SMI o la reducció dels falsos autònoms, que "si bé no incrementa el nombre de cotitzadors, els passa del règim especial d'autònoms al règim General i amb això s'incrementa el cotitzat".