ERC i PSOE han acordat que Jordi Pons Novell, catedràtic d’Economia de la Universitat de Barcelona, formi part del consell d’administració del Banc d’Espanya en representació de l’anomenada “quota catalana”, segons ha avançat El Periódico i han confirmat a ON ECONOMIA fonts coneixedores de la negociació.

Aquest acord forma part dels pactes entre republicans i socialistes perquè els primers facilitessin la investidura de Salvador Illa com a president de la Generalitat. El nomenament de Pons ja es va tractar en la reunió que van mantenir Pere Aragonès i Pedro Sánchez al Palau de la Generalitat el juliol passat. Les fonts consultades apunten que el nom de Pons es va “acordar” fa mesos, amb antelació a la trobada de presidents.

La Generalitat sempre ha designat un representant en el consell d’administració del Banc d’Espanya des de la recuperació de la Democràcia, l’anomenada “quota catalana”, en reconeixement al poder econòmic d’aquest territori, tot i que aquesta designació no consta en cap llei. Es tracta d’una tradició que s’ha mantingut independentment dels governs de torn.

Pons rellevarà Núria Mas com a representant de la “quota catalana” en el consell del Banc d’Espanya. El mandat de Mas va caducar el març de 2023 i encara no s’ha renovat. Aquesta és directora del departament d’Economia de l’IESE Business School i membre de l’actual junta del Cercle d’Economia. Amb anterioritat, en representació d’aquesta quota han format part del consell del regulador bancari espanyol Joan Sardà Dexeus, Josep Lluís Sureda, Alfredo Pastor, Eugeni Domingo, Joaquim Muns i Guillem López Casasnovas.

La recent designació de José Luis Escrivá, fins ara ministre per a la Transició Digital i anteriorment de la Seguretat Social, com a nou governador del Banc d’Espanya provocarà una renovació del seu consell d’administració. El govern de Pedro Sánchez aprovarà aquests canvis probablement en el Consell de Ministres previst pel 17 de setembre. El cartera ministerial d'Escrivá serà assumida per Óscar López, fins ara cap del gabinet del president Sánchez.

El govern espanyol designa part dels membres del consell del Banc d’Espanya, i el mateix passa amb el primer partit de l’oposició, que en proposa dos, però la manca d’acord polític ha dificultat la seva renovació.

El 2005, Jordi Pons va publicar el llibre L’espoli fiscal, una asfixia premeditada (editat per Tres i Quatre) juntament amb Ramon Tremosa, exdiputat i exconseller de Junts. Però a Jordi Pons se’l considera un economista proper a ERC perquè, amb anterioritat, ha ocupat càrrecs a proposta d’aquesta última formació. Ha estat membre de la Sindicatura de Comptes (2007-2022). En aquest període, el 2020, va ser ponent de l’informe de la Sindicatura de Comptes sobre la Institució de les Lletres Catalanes que va posar més pressió sobre la seva expresidenta, Laura Borràs, dirigent de Junts i expresidenta del Parlament.