El Tribunal Suprem considera que és l'empresa, i no la Seguretat Social, la que s'ha de fer càrrec de la baixa mèdica d'un empleat que va tenir un accident no laboral, encara que no tingués donat d'alta el treballador. En una sentència datada el passat 21 de febrer, la sala social rebutja el recurs d'una empresa contra una decisió del Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia (TSJA) de maig de 2020.

El cas es remunta a 2014, quan una empleada, que exercia tasques de comercial des de juny d'aquell any, va patir al setembre, fora del seu horari laboral, una fractura per la qual va causar baixa fins al maig de 2015. L'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) va denegar la prestació per no trobar-se l'empleada d'alta o situació assimilada en el moment dels fets.

El que ha aclarit el Suprem, en una sentència d'unificació de doctrina, és si en prestacions per incapacitat (en aquest cas temporal) derivada d'accident no laboral, quan l'empresari incompleix les seves obligacions de donar d'alta i cotitzar, l'INSS deu o no respondre subsidiàriament del pagament (aquí del subsidi).

En el present cas, l'empresa infractora és insolvent, indica el Suprem, i no existeix una mútua col·laboradora que pogués fer-ho. L'INSS va denegar la prestació d'incapacitat temporal (IT) per no trobar-se la treballadora en alta o situació assimilada a la d'alta en la data del fet causant de la prestació.

La treballadora va sol·licitar que la responsabilitat d'abonar la prestació econòmica de la seva incapacitat temporal, derivada d'un accident no laboral, recaigués sobre l'empresari, assumint l'INSS la de caràcter subsidiari. Després d'analitzar la legislació vigent, el Suprem considera que, si el treballador no està en alta, "la responsabilitat del pagament del subsidi recau directament i exclusivament sobre l'empresa".

No existeix cap obligació d'avançament per a la Seguretat Social ni per a la mútua, si és aquesta la que cobreix en l'empresa tals contingències, ja que en tal cas no regeix el principi d'automaticitat de les prestacions, aclareix la sentència. Tampoc no sorgeix cap responsabilitat subsidiària per a l'INSS, o la mútua en el seu cas, per la insolvència patronal.