Desembre deixa un panorama ombrívol pel que fa a creació d'ocupació, encara que segons l'opinió del govern espanyol el mercat de treball no està perdent dinamisme davant d'una economia més feble. L'últim mes de l'any va tancar amb la destrucció de 8.347 llocs de treball mesurats en termes desestacionalitzats, una cosa rara per al desembre. Cal remuntar-se deu anys, al 2012, per veure un desembre amb caiguda de l'afiliació en termes desestacionalitzats, encara que aquell any els llocs de treball destruïts van superar els cent mil. En termes originals, el nombre d'afiliats va créixer el desembre en 12.640 persones, una xifra igualment baixa davant desembre anteriors. Si es mesura l'últim trimestre, entre octubre i desembre l'afiliació ha augmentat en 93.953 persones, lluny dels 265.339 de 2021 i per sota de 2020 en el més dur de la pandèmia.

Alguns experts en el mercat laboral han advertit aquest dimarts d'aquesta baixada en la creació d'ocupació. La CEOE ha assenyalat que les dades d'afiliació i atur conegudes aquest dimarts confirmen que s'intensifica la desacceleració del mercat laboral observada des d'abril. "Desembre acaba amb 12.640 de cotitzadors més de mitjana (en termes originals) i 43.727 aturats menys, dades molt allunyades dels del període prepandèmia", assenyala la patronal.

"No crec que el mercat de treball estigui perdent dinamisme. Al contrari, és el factor econòmic que millor s'està comportant"

Però la lectura que en fa el govern espanyol és diferent. Joaquín Pérez Rey, secretari d'Estat d'Ocupació, ha declarat: "No crec que el mercat de treball estigui perdent dinamisme. Al contrari; és el factor econòmic que millor s'està comportant. Ha demostrat resistència malgrat les dificultats econòmiques patides aquest any", ha assenyalat. Fins i tot ha ressaltat que abans de la reforma laboral, en una situació similar a la patida aquest any amb les fortes pujades de preus i la incertesa energètica, "el mercat de treball s'hauria comportat d'una altra manera; s'hauria produït destrucció d'ocupació", ha comentat.

El secretari d'Estat de la Seguretat Social, Borja Suárez, ha sostingut igualment que el mercat de treball no està perdent dinamisme, encara que en el seu cas reconeix "una menor intensitat d'aquest dinamisme, conseqüent amb la pròpia economia". Encara així, el número dos de la Seguretat Social considera que no s'està produint un canvi d'escenari en termes de creació d'ocupació: "La impressió no és aquesta", ha remarcat.

Canvi en l'ocupació

Segons l'opinió dels dos secretaris d'Estat relacionats directament amb el mercat laboral, les males dades de creació d'ocupació i, fins i tot, la menor baixada del nombre d'aturats (43.730) que en altres desembres s'explica en un canvi de l'estructura de l'ocupació després de l'entrada de la reforma laboral fa un any. Segons Pérez Rey, la reforma laboral ha suavitzat els efectes estacionals de l'ocupació (amb un gran impacte a la campanya nadalenca), ja que tanta contractació estable ha limitat aquests canvis bruscos que es produïen en anys anteriors per efectes del calendari i les activitats de temporada.

El secretari d'Estat de la Seguretat Social ha desenvolupat en profunditat aquesta tesi. Així, fins i tot reconeixent que aquest desembre ha estat menys positiu en creació d'ocupació que anys anteriors, considera que la composició de l'ocupació és ara diferent i provoca que les oscil·lacions estacionals són ara menys acusades. Segons la seva opinió hi ha tres elements que expliquen el comportament de desembre, encara que ha reconegut que ha de fer-se un seguiment de les dades de creació d'ocupació els propers mesos.

El primer factor és que els nivells d'afiliació, 20,93 milions de persones, suposen un rècord històric i són molt superiors als de només fa un any, gairebé mig milió més. Per tant, els ritmes de creació de nous llocs de treball tendiran a moderar-se ja que la nova ocupació sorgida després de la reforma té una estabilitat més gran.

Climatologia adversa

El segon factor és la volatilitat pròpia dels mesos de desembre, molt marcats per elements conjunturals. I segons l'opinió de Borja Suárez, l'últim mes de l'any passat n'ha tingut alguns que han pogut influir negativament en la creació d'ocupació com, per exemple, les pluges del Pont de la Constitució, que han incidit en alguns sectors (amb referència al turístic), o unes campanyes agrícoles pitjors també per la climatologia.

El tercer factor que podria estar darrere d'una afiliació negativa de desembre en termes desestacionalitzats és que els components estacionals estan canviant, en una tesi similar a la defensada per Pérez Rey. El responsable de la Seguretat Social ha assenyalat que l'estacionalitat ja no és tan marcada, una cosa que s'ha notat en altres mesos en les xifres d'afiliació. En concret, els mesos de juny i juliol es van comportar de manera molt diferent respecte a anys anteriors, amb una bona dada al juny i, tanmateix, un de molt dolent al juliol. Una cosa similar ha passat al final d'any, quan el novembre ha mostrat força en la creació d'ocupació, quan el desembre ha estat pèssim.