L'efectiu és el mitjà de pagament més utilitzat a Espanya, seguit per la targeta i els dispositius mòbils, segons es desprèn de l'Estudi sobre hàbits en l'ús de l'efectiu 2022 publicat pel Banc d'Espanya. D'acord amb l'informe, 3 enquestats de 5 assegura utilitzar els diners en metàl·lic diàriament, encara que el seu ús varia segons l'edat, el sexe i el nivell d'estudis. Les raons per la que els ciutadans declaren utilitzar l'efectiu són la comoditat i la vinculació més gran amb el control de les despeses. Així, el 82% dels espanyols rebutja la desaparició de l'efectiu, que augmenta en edats més avançades. Un 88% dels enquestats consideren útils les monedes, aquest percentatge s'eleva fins al 93% al petit comerç i l'hostaleria.

L'edat ho marca tot

Pel que fa a la quantitat d'efectiu mantinguda a casa, 6 de cada 10 persones afirmen tenir només l'efectiu indispensable per a les despeses quotidianes. Els més grans de 64 anys són els que més reserven una quantitat de diners en metàl·lic per cobrir imprevistos, mentre que grup entre 55 i 64 anys és el que més guarda efectiu com a sistema d'estalvi.

On paguem?

L'estudi reflecteix també que el nombre de pagaments en efectiu supera el de pagaments amb targeta (70% dels preguntats van declarar haver efectuat algun pagament en metàl·lic, davant del 45% que diu haver-hi pagat amb targeta), encara que l'import mitjà dels pagaments amb targeta duplica el desemborsat a efectiu. Al petit comerç i l'hostaleria, la majoria dels cobraments (un 46% del total) es van realitzar en metàl·lic l'últim any (gairebé un 56% als establiments situats a municipis sense oficina bancària), mentre que a les grans superfícies predominen les operacions realitzades amb targeta o altres mitjans de pagament diferents de l'efectiu, encara que aquest segueix suposant un 40% de l'import de les vendes.

Si ens ho preguntem a la inversa, sobre les preferències d'aquests negocis, 4 de les 10 empreses estan a favor de limitar l'acceptació de l'efectiu a comerços. Argumenten que ajudaria a evitar el frau i el blanqueig de capitals i a estalviar costos, però aclareixen que no estan a favor de la prohibició. A 2 de les 10 grans superfícies els ha afectat el límit legal màxim de 1.000 € per als pagaments en efectiu.8 de les 10 grans superfícies entrevistades tenen contractat un servei d'una companyia de transport de fons (CTF), lliuraments i dipòsits són els serveis més contractats.

I per mòbil?

A través de l'Estudi sobre hàbits en l'ús de l'efectiu 2022 el Banc d'Espanya analitza detalladament els hàbits de la població espanyola, del comerç i de les grans superfícies en relació amb els mitjans de pagament i, en particular, amb l'efectiu, en un context canviant respecte als usos de pagament dels espanyols, influïts per la digitalització, la popularització de nous mitjans de pagament, la pandèmia o el despoblament rural. A més, recull informació sobre temes d'actualitat relacionats amb l'efectiu, com ara accés als diners físics a municipis sense oficina bancària, els mitjans de pagaments alternatius, com Bizum, les noves formes de retirada d'efectiu als comerços (cash-back) o l'euro digital. Sobre aquest darrer, encara que el nivell de coneixement és baix, més d'un terç dels ciutadans estaria disposat a utilitzar-lo.

Malgrat tot, 4 de les 10 empreses entrevistades ja admeten Bizum com una forma de pagament i destaquen la seva rapidesa, és a dir, la immediatesa i, sobretot, que no té comissions. També és un sistema útil a les zones rurals on no s'accepten targetes, tot i que el públic és excessivament juvenil. D'altra banda, sobre l'euro digital, el nivell de coneixement és baix, però la predisposició a fer-lo servir és superior: més d'un terç dels ciutadans estaria disposat a utilitzar-lo. La predisposició a l'ús augmenta a mesura que disminueix l'edat. Entre els més grans de 64 anys hi ha els que més rebutgen aquesta possibilitat.