Un nou informe del Col·legi d'Economistes de Catalunya sosté que l'impacte de la sequera serà d'un nivell negatiu "molt elevat" en el curt termini. Però va més enllà i ja dibuixa conseqüències concretes per al sector industrial. Així doncs, el 77,8% dels economistes catalans considera que la conseqüència principal de l’aplicació de les mesures d’emergència actuals serà la intensificació de les tensions al sector de l’agroalimentació. Un 67,8% també indica que s’iniciarà un conflicte entre sectors econòmics pels usos de l’aigua (agrari, boca, industrial, turisme) i un 54,7% creu que potenciarà la inversió en sistemes tècnics de reciclatge i reutilització d’aigua.

Quines solucions hi ha?

Però també són propositius. Des del CEC, indiquen que pel que fa a les solucions prioritàries per afrontar la sequera amb una perspectiva de mitjà termini, un 72,6% dels col·legiats i col·legiades advoquen per incrementar la inversió en plantes dessaladores i de regeneració, i un 68,5% per reparar les canonades d’aigua actuals que estan en mal estat. Altres mesures a destacar són augmentar la inversió en potabilitzadores i incrementar l’eficiència del regadiu (39,4% i 38,9%, respectivament). Segons el degà del CEC, Carlos Puig de Travy, “la sequera és un problema que ve de lluny i ha vingut per quedar-se. Hem d’actuar ràpidament i amb contundència”.

Així mateix, reclama al Govern de la Generalitat que “posi en marxa espais de consens i debat social i tècnic, més enllà de les forces polítiques, i intensifiqui la col·laboració publicoprivada”. En aquest sentit, “destaca el paper que poden tenir els col·legis professionals, i ofereix el Col·legi d’Economistes de Catalunya per col·laborar, remarcant la feina que està fent l’Observatori Intercol·legial de l’Aigua, en el qual participen els col·legis professionals d’Economistes, Agrònoms, Camins, Canals i Ports”.

Segons aquests resultats, per un 40,9% dels col·legiats i col·legiades, la sequera és un dels problemes principals que té actualment l’economia catalana. Gairebé la totalitat opina que enguany tindrà un impacte negatiu sobre el creixement econòmic, i un 58,3% apunta que aquest impacte serà molt elevat. Pel que fa a les mesures d’emergència contra la sequera adoptades fa poc pel Govern de la Generalitat, un 41,7% opina que la més adequada és la que fa referència a la reducció del consum d’aigua en els usos recreatius, un 37,6% es decanta per la prohibició d’omplir les piscines i només reomplir les piscines esportives i terapèutiques, i un 37,4% per prohibir el reg de jardins, zones verdes i gespa.

Patronals i associacions, a l'expectativa

En aquesta línia també van diferents patronals i associacions en els darrers dies. A tall d'exemple, des del metall català, la Unió Patronal Metal·lúrgica (UPM) ha llançat una enquesta recent a tots els seus associats, perquè consideren que manquen dades palpables en xifres que ajudin a radiografiar millor la crisi de l'aigua. I des de l'ACATCOR es mostren crítics amb la gestió del Govern actual. 

La recent imposició de restriccions d'aigua ha encès els ànims de l'Associació Catalana de Comunitats de Regants (ACATCOR). "Les mesures d'emergència dictades han posat de manifest una manca de discerniment i consideració cap al sector agrícola i ramader, que es troba en una situació crítica". A més, recorden que els regadius de Catalunya ja han adoptat un procés de modernització tecnològica destinat a fer un ús més eficient de l'aigua. Els sistemes de reg pressuritzats, d'aspersió i degoteig han permès estalviar fins al 50% dels recursos hídrics utilitzats al reg tradicional. "Aquesta transició, però, no ha estat fàcil ni econòmica, i ha requerit inversions significatives i un compromís continu per part dels regants i altres actors implicats", conclouen en un comunicat recent, que coincideix amb la línia marcada pel Col·legi, on fa un pronòstic immediat d'aquestes friccions entre sectors.