El Consell General d'Economistes ha indicat que des que es va aprovar la reforma de l'Impost sobre Societats el 2015, ha tingut 38 canvis a través de diverses normes en aquests deu anys, la qual cosa ha afectat prop de 100 articles de la llei, accentuant-se la seva complexitat "de forma exponencial". Per als fiscalistes del Consell General d'Economistes, actualment l'impost resulta complex per la "sobrecàrrega" de criteris administratius i jurisprudencials, la qual cosa no només dificulta la correcta interpretació i aplicació de la norma, sinó que també genera "inseguretat jurídica" i un "elevat cost" de compliment per a les empreses.

Pel que fa a les novetats legislatives de l'impost de cara a la declaració d'aquest, el Registre d'Economistes Assessors Fiscals (REAF) destaca l'augment del percentatge de la reducció de la reserva de capitalització del 10% al 15% i la disminució de 5 a 3 anys del manteniment dels fons propis.

La resta de novetats són l'augment del percentatge de deducció dels donatius a entitats de mecenatge; la llibertat d'amortització per a les inversions en vehicles elèctrics i instal·lació de punts de recàrrega per a aquests; la recuperació de les limitacions a les grans empreses per compensar les bases imposables negatives o el límit de la deducció per evitar la doble imposició internacional, i la pròrroga per compensar només el 50% de les bases imposables negatives en grups fiscals.

Els ingressos per societats han crescut un 68% en 5 anys

El president del Consell General d'Economistes d'Espanya, Valentín Pich, ha assenyalat que la recaptació de l'Impost sobre Societats ha mantingut un creixement continu des de 2020, superant cada exercici els registres de l'anterior. En particular, en els últims cinc anys l'augment ha estat del 68%, i si es compara la recaptació de 2023 amb la de 2024, s'observa un increment del 12%.

A més, Pich ha aprofitat l'ocasió per criticar que "sorprèn" que encara no s'hagi fet la devolució als mutualistes amb l'argument que l'Administració encara espera que es modifiqui la norma, ja que els afectats estan "desconcertats i ja no es fien".

Els economistes reclamen una normativa "més clara i simplificada"

Per la seva part, el president del REAF, Agustín Fernández, ha assenyalat que la "proliferació constant" dels criteris administratius i jurisprudencials, que s'emeten gairebé diàriament, dificulta el seguiment normatiu per part dels professionals i dels contribuents, "comprometent la seguretat jurídica i afavorint l'aparició d'errors interpretatius i controvèrsies amb l'administració tributària". "Seria convenient avançar cap a una normativa més clara i simplificada que contribueixi a reduir aquestes dificultats", ha indicat, després de comentar també que les resolucions del TEAC sobre el règim de fusions, escissions, aportacions no dineràries especials i canvi de valors -conegut com a règim FEAC- generaran "més incertesa" i dificultaran les operacions de reestructuració empresarial, encara que es duguin a terme estrictament per motius econòmics.

L'enquesta dels experts fiscalistes també revela, sobre les noves reduccions dels lloguers per a habitatges, que només una minoria dels propietaris són conscients dels canvis produïts, mentre que destaquen que la possible futura harmonització de l'impost sobre successions i donacions ja està provocant un augment en les donacions.

Pel que fa a l'IRPF, la majoria dels assessors fiscals creu que els seus clients desconeixen que una part important el paguen a la seva comunitat autònoma; i la majoria dels professionals es manifesta a favor que l'Agència Tributària no s'adapta al món de l'empresa.

Respecte al sistema tributari, opinen que les principals fonts de complexitat provenen d'accions que depenen del mateix sector públic: en concret, i per aquest ordre d'importància, la modificació contínua de la normativa, interpretació de la llei per part de l'administració tributària, tractaments especials i deficient redacció de la normativa. Finalment, una bona part dels assessors fiscals continuen opinant amb claredat que les baixades d'impostos realitzades per algunes comunitats autònomes incentivaran el seu creixement econòmic.