L'economia espanyola va créixer un 5,5% en el conjunt de l'any passat, encara que va ser de més a menys amb un marcat debilitament. En termes interanuals, el PIB va augmentar un 2,6% en l'últim trimestre l'any, molt per sota del 4,7% del tercer trimestre, i del 7,8% del segon i el 6,6% del primer, segons les dades publicat aquest divendres per l'INE que ha rebaixat el creixement interanual en una dècima, davant el 2,7% de l'avenç de la Comptabilitat Nacional publicat al gener. Les exportacions van agafar el relleu davant 2021, ja que dels 5,5 punts de pujada van aportar 2,4 punts (2,1 punts per sobre de l'any anterior), mentre que la demanda nacional contribueix amb 3,1 punts (2,4 punts per sota de 2021).

 

Una desacceleració que queda patent en l'evolució intertrimestral, encara que amb un resultat millor de l'esperat pels analistes. Així, el quart trimestre va repetir el creixement del 0,2% que va tenir l'economia en el tercer trimestre, quan es va arribar a especular amb una possible caiguda. Lluny, no obstant això, del comportament del PIB a la primavera, que es va incrementar en termes intertrimestrals el 2,2%, encara que cal tenir en compte que el primer trimestre va suposar una forta frenada, amb un 0,0% del PIB.

En el quart trimestre es produeix un agreujament en el consum de les llars, que descendeix un 0,8% en termes trimestrals, i en la inversió de les empreses que va caure un 1,2%, la qual cosa dona un saldo negatiu del 0,9% per a la demanda nacional, en part compensat per l'augment de l'1,9% de la despesa de les administracions públiques. El trimestre se salva gràcies al descens del preu internacional de l'energia, la qual cosa va permetre que les importacions caiguessin un 4,2% quan en el tercer trimestre van augmentar un 3,2%. En canvi, les exportacions descendeixen a un menor ritme, l'1,1% en el quart trimestre, el que ha permès un saldo exterior positiu per a l'economia nacional a la tardor passada.

Creixement major al pronosticat pel Govern

L'economia espanyola, que ha repetit el creixement de l'any anterior, es col·loca en la taxa més gran des de 1973 i supera en 1,1 punts el pronòstic del Govern (4,4%). Les elevades taxes d'inflació registrades el 2022, que van arribar a superar els dos dígits a l'estiu, van portar les famílies a moderar la seva despesa. Així, el consum de les llars va créixer l'any passat un 4,5%, taxa 1,5 punts inferior a la de 2021. Per la seva part, la despesa pública es va contreure un 0,7% el 2022, registrant el seu primer descens anual des de 2014, mentre que la inversió es va disparar un 4,6%, el seu repunt més important des de l'exercici 2018, quan va pujar un 6,3%.

Per sectors econòmics, només l'agricultura va retallar el seu valor afegit brut el 2022, amb un descens de l'1,1%. Els serveis van registrar una alça del 6,5%; la construcció, del 4,1%, i la indústria, del 3%. A preus corrents, el PIB de 2022 es va situar en 1.327.108 milions d'euros, un 10% més que el 2021. En el quart trimestre de 2022, va assolir els 344.558 milions d'euros, la xifra més elevada en qualsevol trimestre dins de la sèrie històrica.

Debilitament a finals de l'any

En taxa interanual, el PIB del quart trimestre va créixer un 2,6%, la qual cosa suposa 2,1 punts menys que en el trimestre precedent (4,7%), degut, sobretot, a una menor aportació de la demanda interna. En concret, la contribució de la demanda nacional al creixement del PIB interanual va ser de 0,9 punts, 1,9 punts menys que en el tercer trimestre de 2022, en tant que la demanda externa va contribuir amb 1,7 punts, dues dècimes menys.

El consum de les llars va moderar el seu creixement interanual més de dos punts en el quart trimestre, fins al 2,7%, la seva menor alça des del primer trimestre de 2021, mentre que la despesa pública va augmentar un 2,3% després de quatre trimestres en negatiu. La inversió, per contra, va desaccelerar el seu creixement gairebé 4 punts, fins al 2,4%, registrant el seu menor repunt des del quart trimestre de 2021. Per la seva part, les exportacions es van incrementar un 6,9% interanual en el quart trimestre de l'any passat, la meitat que en el tercer trimestre, en tant que les importacions van moderar el seu creixement interanual més de sis punts, fins al 2,4%.

368.000 llocs de treball creats el 2022

L'ocupació, en termes d'hores treballades, va baixar un 0,1% en el quart trimestre respecte al trimestre anterior, una dècima menys que en el trimestre anterior. En termes interanuals, el nombre d'hores efectivament treballades va moderar el seu creixement cinc dècimes, fins al 2,7%. Per la seva part, els posats equivalents a temps complet es van incrementar un 2% interanual, vuit dècimes menys que en el tercer trimestre, el que suposa que en un any s'han creat 386.000 llocs de treball equivalents a temps complet.

La productivitat per lloc de treball equivalent a temps complet va registrar un avenç interanual del 0,6%, davant el creixement de l'1,9% del tercer trimestre, mentre que la productivitat es faci veure per hora efectivament treballada va disminuir un 0,1%, davant el repunt de l'1,5% del tercer trimestre de 2022. El creixement interanual del cost laboral per unitat de producte (CLU) es va situar en el 3,2%, taxa 1,9 punts inferior a la variació experimentada pel deflactor implícit de l'economia (+5,1%).