L'economia digital, clau per a Catalunya. Així ho han afirmat aquest dilluns el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d'Empresa, Roger Torrent, durant la inauguració del Mobile World Congress 2024, en la que han recordat que Barcelona se situa com a setena ciutat més atractiva del món per al talent tecnològic i Catalunya assoleix la categoria de strong innovator al rànquing d’innovació europeu.
El titular d'Empresa ha indicat des de l'stand de Catalonia del MWC que a Catalunya hi ha 23.482 empreses del sector de l'economia digital, un 6,5% més que l'any anterior i que donen feina a més de 185.000 persones. En total, aquestes companyies sumen una facturació de més de 34.700 milions d’euros (un 15,3% més que el 2021) i es tracta d'una indústria que representa el 12,9% del PIB de Catalunya.

El sector dona feina a més de 180.000 persones
Respecte a l'ocupació, l'economia digital catalana dona feina a 185.851 persones i el sector TIC català destaca a l'Estat espanyol amb un 22,6% de totes les empreses de la indústria digital i un 18,9% del total dels treballadors estatals. Totes aquestes xifres sorgeixen de l’informe L'economia digital a Catalunya elaborat per l'Agència per la Competitivitat de l'Empresa (ACCIÓ).
En el marc d’aquest informe, s’entén per “economia digital” tota aquella activitat econòmica que resulta de les connexions en línia entre persones, empreses, dispositius, dades i processos. Així, el document analitza totes aquelles empreses que treballen en el sector de les TIC i la resta d’àrees digitals com ara els videojocs, la indústria audiovisual, el comerç electrònic, les empreses emergents, la indústria 4.0, les ciutats intel·ligents i l’enginyeria de les TIC.
Catalunya com a pol d'atracció de talent
En aquest sentit, Torrent ha afirmat que "el Govern treballa per consolidar Barcelona i Catalunya com a pol d'atracció de talent" i ha afegit que durant el congrés "la Generalitat ha preparat diferents espais per incentivar l'economia blava, la innovació i els projectes tecnològics més punters".
Segons el president català, el TIC "és un sector jove i en ple creixement", ja que més de la meitat d’aquestes empreses es va formar fa menys de 10 anys i un 8,7% són firmes emergents. Prop de la totalitat són petites o mitjanes empreses i un 14,1% són exportadores, de manera que és un àmbit amb potencial per a la internacionalització.
"El potencial d’aquest sector també es reflecteix en la seva capacitat per generar atractiu en la inversió estrangera", han anunciat des del Govern. De fet, les inversions tecnològiques representen el 43% dels projectes d’inversió estrangera realitzats a Catalunya entre el 2019 i el 2023. D’altra banda, en aquest darrer any ha estat la segona regió de la Unió Europea amb més projectes captats (el 6,2% del total), només per darrere d’Irlanda.