L’economia catalana va créixer un 1,2% en els primers tres mesos de l’any en comparació amb el trimestre anterior, segons les dades avançades per l'Idescat. Es tracta d’un increment set dècimes superior al de l’indicador estatal (0,5%) i nou dècimes més que la mitjana de la Unió Europea (0,3%). En comparació amb el mateix període de l’any passat, quan va esclatar la guerra d’Ucraïna, el PIB català es va enfilar un 3% gràcies a l’acceleració del sector industrial, que ha trencat la tendència negativa del 2022. Tot i això, es tracta d’un percentatge inferior al creixement interanual de l’economia espanyola (3,8%) i, de nou, per sobre de la mitjana europea (1,3%).

La variació interanual del 3% registrada durant el primer trimestre del 2023 representa un creixement tres dècimes per sobre del trimestre anterior. Pel que fa al creixement de l'1,2% en relació amb el trimestre anterior, significa una pujada d'un punt respecte del trimestre anterior, quan la millora intertrimestral va ser del 0,2%. D'aquesta manera, s'ha esquivat la recessió tècnica -una situació que es produeix quan el PIB acumula dos trimestres consecutius a la baixa-, un escenari que alguns organismes econòmics havien plantejat pel final del 2022 i principis del 2023.

Economia catalana per sectors

Per sectors, en comparació amb l'any passat, la indústria ha escalat un 3,7% durant el primer trimestre i contrasta amb les dades del 2022, quan el sector industrial va registrar caigudes interanuals en tots els trimestres. L'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) ha destacat la bona evolució de la indústria farmacèutica, la fabricació de maquinària i begudes i la branca de vehicles de motor, on el canvi de tendència ha afavorit a les exportacions. Contràriament, la indústria alimentària i la química han registrat taxes de creixement negatives.

Per la seva banda, la construcció ha pujat un 4,5% fins al mes de març d'aquest any, més d'un punt més que en l'últim trimestre del 2022 (3,2%). En canvi, els serveis, tot i créixer un 3,1% interanual, han reduït la millora en un punt i set dècimes respecte dels últims mesos de l'any passat. També ha empitjorat l'agricultura, que amb una variació interanual del -10,2% i ja encadena sis trimestres consecutius a la baixa.

El sector serveis s'estanca a Espanya

Al conjunt d'Espanya, les exportacions de béns i serveis van créixer un 5,8%, després de quatre trimestres en negatiu. Les importacions també es van recuperar i van avançar un 3,1%, en línia amb el repunt de la inversió empresarial interna. Per sectors va destacar el creixement del 4,8% de l'agricultura, ramaderia, silvicultura i pesca. La construcció va registrar un avenç trimestral del 2,1%, mentre que la indústria va créixer el 0,6%.

El sector serveis es va quedar estancat, amb una lleugera caiguda del 0,1%, si bé les activitats de comerç, hostaleria i transport van créixer el 2,7% trimestral en comparació amb la contracció del trimestre previ. El PIB a preus corrents es va situar en 351.617 milions d'euros, la qual cosa suposa un nou màxim trimestral en la sèrie històrica de l'INE. La renda nacional bruta va créixer un 2,1% trimestral, mentre que la renda nacional disponible bruta es va incrementar un 2,6%.