El Bundesbank, el banc central d'Alemanya, preveu que l'economia del país entri en recessió tècnica en el primer trimestre de 2024, encara que descarta una caiguda persistent i generalitzada del producte interior brut (PIB) al llarg del temps.

Al seu butlletí mensual de febrer, els economistes del Bundesbank han assegurat que l'economia alemanya podria tornar a disminuir lleugerament en el primer trimestre de 2024, després de la contracció del 0,3 % entre octubre i desembre de 2023, a causa del debilitament de les exportacions industrials i a la prudència dels consumidors.

A això se suma la incertesa al voltant de la política climàtica, la possible limitació de la inversió nacional per l'augment dels costos de finançament i una menor producció per l'impacte de les vagues.

Tot després que en el quart trimestre de l'any l'economia alemanya també es veiés afectada per una menor activitat de la construcció i una taxa de malaltia més elevada del normal.

No obstant això, el banc central no pronostica una recessió continuada en el temps degut, entre d'altres, que els ingressos i, en conseqüència, el consum de les llars millorarà en el futur per l'estabilitat del mercat laboral, l'augment dels salaris i la disminució de la inflació.

En aquest sentit, els economistes del Bundesbank han considerat molt probable que la taxa d'inflació continuï baixant en els pròxims mesos, encara que amb fortes fluctuacions a escala interanual pels efectes de l'energia i el transport públic local.

Aquest descens, al seu judici, estarà propiciat per la baixada dels preus dels aliments i els béns industrials, mentre que els serveis descendiran de forma molt més lenta a causa del fort creixement dels salaris.

Respecte a l'ocupació, el Bundesbank no creu que la debilitat econòmica vagi a provocar un empitjorament significatiu del mercat laboral, mentre estima que continuaran els forts augments salarials per a 2024 i 2025 a causa de les altes reivindicacions dels sindicats.

Finalment, el dèficit continuarà reduint-se el 2024, encara que el Govern haurà de fer ajustaments el 2025 i adoptar decisions difícils, com establir noves prioritats en matèria de despeses o ajustaments d'ingressos.

En aquest sentit, el Bundesbank ha demanat les autoritats europees que controlin que tots els Estats apliquen les noves regles de despesa perquè no es refermin les actuals ràtios d'endeutament.