Els dividends de les grans empreses van créixer a Espanya un 35% entre 2020 i 2023, 70 vegades més que els salaris, que ho van fer un 0,5% una vegada aplicat l'ajustament de la inflació. Això sí, els sous de directius van créixer un 25%, 50 vegades més que els sous mitjans. Sense aquest ajustament, el creixement nominal dels dividends va ser 3,5 vegades més gran que el dels salaris, segons una anàlisi presentada per l'ONG Oxfam Intermón que alerta de la tendència creixent de la desigualtat al món. A tot el planeta, els dividends van créixer 15 vegades més ràpid que els sous des de 2020, amb un creixement del 45% fins als 195.000 milions d'euros, per un 3% d'augment de sous en aquest mateix període amb l'ajustament de la inflació.

Ara bé, la diferència és més sagnant si restem els augments salarials de la Xina, que es menja la major part d'aquestes pujades. Sense ells, els sous han caigut un 3% a tot el món en aquest període. Els dividends de les 1.200 majors empreses del món van camí a superar els 1,6 bilions de dòlars que van aconseguir l'any passat, segons el Janus Henderson Global Dividend Index, que mostra a aquestes companyies que paguen el 90% dels dividends mundials.

Per estimar la variació dels salaris a Espanya entre 2020 i 2023 en termes reals, és a dir, considerant l'impacte de la inflació, Oxfam es basa en el cost total per treballador mensual a partir de l'Enquesta Trimestral de Cost Laboral (ETCL) de l'INE. I ha estimat el valor dels sous i salaris considerant el pes mitjà d'aquesta partida entre 2008 i 2022 (73,9 %) a partir d'Enquesta Anual de Cost Laboral (EACL) de l'INE. Les dades referides a la variació de l'Índex de preus de consum (inflació) procedeixen de l'INE i s'ha utilitzat la mitjana de la variació anual mensual per als anys entre 2020 i 2023.

L'Organització Internacional del Treball ha advertit recentment que "la desigualtat d'ingressos ha augmentat", destaca Oxfam al seu informe, que alerta dels riscos d'aquesta creixent desigualtat. "Els beneficis empresarials i els dividends pagats als accionistes rics estan pels núvols, mentre que els salaris continuen estancats. Com a conseqüència, els llocs de treball de milions de persones els aboquen a un cicle d'esforç i dedicació que, tanmateix, no els permet costejar-se prou aliments, medicines o altres productes bàsics. Els més rics no amassen les seves megafortunes 'treballant', sinó que les extreuen de les persones que ho fan per ells", afirma el responsable de sector privat i desigualtat d'Oxfam Intermón, Miguel Alba.

Salaris indignes a l'Àfrica, Àsia i Llatinoamèrica

L'anàlisi d'Oxfam a partir de les dades de la Coalició Global del Salari Digne (Global Living Wage Coalition, GLWC) de països de l'Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina ha revelat a més que només 2 dels 37 països analitzats d'aquestes regions ofereixen un salari mínim per sobre d'un salari digne, fixat en una quantitat que el GLWC estima suficient per permetre a les i els treballadors cobrir necessitats bàsiques com a habitatge, alimentació, atenció sanitària, roba i transport. De mitjana, els salaris mínims només representen el 38% del salari necessari per viure. A Bangladesh, el sou amb prou feines és el 6% d'un salari digne, i el de Ghana, només el 12%.

Gairebé una de cada cinc persones treballadores al món guanya un salari per sota de la pobresa de 3,65 dòlars al dia. Això augmenta al 66% de les persones treballadores dels països de renda baixa que percep salaris de pobresa, és a dir, que no superen el llindar de pobresa de 3,65 dòlars PPA.

"Cap empresa no ha de donar diners als accionistes rics si no paga un salari digne a tots els seus treballadors i treballadores. Els governs han de limitar les retribucions als accionistes, donar suport als sindicats i legislar en favor de salaris dignes. Hauríem de recompensar el treball, no la riquesa", defensa Miguel Alba.