En els últims temps, Espanya s'enfronta a desafiaments socials significatius que posen de manifest la urgència d'abordar qüestions com la pobresa, l'atur i l'envelliment de la població. Dades recents revelen que el 29% dels menors de 18 anys es troben en risc de pobresa, mentre que el 28% dels joves brega amb l'atur.

A més, s'estima que el 2050, les persones grans representaran el 36% de la població espanyola, i al voltant de 116.000 persones necessitaran atenció psicosocial al final de la vida. Aquest ombrívol panorama situa Espanya al quart país amb més desafiaments socials de la Unió Europea, només superat per Romania, Bulgària i Grècia.

Per cobrir totes aquestes necessitats, la Fundació "la Caixa" duu a terme programes propis que cobreixen el cicle vital de les persones: la infantesa i la joventut, per mitjà del Programa CaixaProinfancia; la maduresa, a través del Programa Incorpora; el procés d'envellir, amb el Programa de Persones Grans; i el final de vida, de la mà del Programa per a l'Atenció integral a persones amb malalties avançades.

La Fundació "la Caixa" duu a terme programes propis que cobreixen el cicle vital de les persones

En aquest context, crida l'atenció la història de Sonia, una noia de 24 anys que, quan era nena, va ser beneficiària del programa CaixaProinfancia de la Fundació "la Caixa" i que ara es dedica professionalment a l'educació social. 

El risc d'exclusió social afecta un de cada tres menors a Espanya. Per aquesta raó, la Fundació "la Caixa" facilita metodologies i recursos a més de 400 entitats socials com Ecca Social perquè milers de nens i nenes puguin desenvolupar tot el seu potencial. 

Sonia va rebre l'ajuda de CaixaProinfancia i ara ajuda nens/as que viuen situacions de vulnerabilitat com les que ella va viure

Davant d'aquesta realitat, la Fundació "la Caixa" s'ha erigit en un pilar fonamental en la lluita contra aquestes desigualtats i necessitats socials. Amb una història de més d'un segle, la missió de la fundació és construir una societat més justa i ajudar els qui més ho necessiten.

Així treballa la Fundació "la Caixa"

La Fundació "la Caixa" aborda situacions de vulnerabilitat social a través de programes d'intervenció social. Però com ho fa exactament? En primer lloc, identifica les necessitats de les persones. En segon lloc, proposa una manera d'atendre-les amb metodologies innovadores i contrastades. En tercer lloc, estableix aliances en clau territorial per cobrir-les i genera evidències per a la transformació social.

Ara bé, perquè aquests programes d'intervenció social funcionin, és imprescindible que aquestes iniciatives tinguin continuïtat i que hi hagi una fluida col·laboració entre els diferents agents que participen.

02 Sonia CaixaProinfancia / Fundacio la Caixa
Foto: Fundació "la Caixa"

Tanmateix, cada programa requereix unes actuacions concretes. En el cas de CaixaProinfancia, Fundació "la Caixa" col·labora amb l'administració pública, centres educatius, centres de salut i més de 400 entitats socials per acabar amb la desigualtat. L'objectiu és trencar el cercle de pobresa que es transmet de pares i mares a fills i filles. Per a això, donen suport a nens i nenes que viuen en situació de pobresa per oferir-los un futur ple d'oportunitats.

La Fundació "la Caixa" col·labora amb l'administració pública, centres educatius, centres de salut i més de 400 entitats socials per trencar el cercle de la desigualtat

Així doncs, la Fundació "la Caixa" intenta que els nens més vulnerables i les seves famílies tinguin accés a reforç educatiu, atenció psicoterapèutica personal i familiar, suport educatiu familiar, lleure i temps lliure. Certament, aquest treball té un impacte real en la vida de les persones. Prova d'això és el fet que, el 2022, va atendre més de 62.000 nens i nenes en situació de vulnerabilitat a Espanya i Portugal.

Només és progrés si progressem tots. Per aquesta raó, la Fundació "la Caixa" vetlla perquè tots tinguem una vida amb més oportunitats.