El ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, ha assegurat aquest dijous des de Brussel·les que les negociacions entre la Unió Europea i els Estats Units per resoldre la disputa aranzelària "avancen" en la bona direcció i ha considerat un "bon senyal" que les parts comencin a "definir el perímetre" de les àrees concretes de negociació. Poc abans a la seva arribada a la reunió de ministres de Comerç, que s'han reunit aquest dijous a Brussel·les, el comissari europeu encarregat de negociar amb Washington, Maroš Šefčovič, ha dit que en una conversa telefònica en la vigília ha pactat amb la seva contrapart nord-americana, Howard Lutnick, "intensificar" les converses en l'àmbit tècnic.
Així les coses, el ministre espanyol ha confiat que els avenços permetin arribar a un acord "just i equilibrat" dins del termini marcat per la treva de 90 dies per la qual Brussel·les va suspendre l'entrada en vigor de les primeres represàlies contra els aranzels activats pel president dels Estats Units, Donald Trump, ara fa un mes.
"Hi ha molt a protegir"
Els Estats Units mantenen els aranzels del 25% sobre alguns productes com ara l'acer i l'alumini i la mateixa taxa sobre l'automòbil i peces del sector, però han relaxat del 20% al 10% també durant 90 dies els aranzels universals que imposa a la resta d'importacions europees. Cuerpo ha evitat valorar els principis d'acord aconseguits pel Regne Unit i la Xina amb els Estats Units, en espera que es coneguin els detalls del pacte i el bloc els avaluïn, però ha considerat que en ambdós casos són passos positius sobre la disposició nord-americana per assolir un acord comercial en matèria aranzelària.
El ministre ha restat valor a què aquests dos països hagin aconseguit ja un acord i no la Unió Europea, perquè ha insistit en els "avenços substantius" en la negociació que condueix Brussel·les en nom dels 27. "Cada relació bilateral és diferent, complexa, heterogènia. En el cas de la Unió Europea i els Estats Units és la relació més important del món, ja ho hem dit moltes vegades, hi ha molt a protegir i, per tant, d'allà aquesta voluntat de la UE de voler arribar a un acord", ha raonat Cuerpo.
La UE es mostra "optimista" de cara a l'acord comercial
De fet, no només Carlos Cuerpo ha confirmat que les negociacions entre els 27 i els EUA avancen favorablement, ja que el conjunt dels ministres de la Unió Europea s'han mostrat optimistes de cara al futur acord comercial amb els Estats Units perquè minimitzi l'impacte dels aranzels anunciats per Trump. Abans de la reunió celebrada a Brussel·les, els titulars europeus d'economia han apuntat que la marxa enrere de Donald Trump amb la Xina o l'acord comercial firmat entre el Regne Unit i els Estats Units posa de manifest que hi ha una voluntat de "desescalada" per part de l'administració nord-americana.