El ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, ha defensat aquest dilluns en el Congrés que l'actuació del govern espanyol en l'opa del BBVA al Banc Sabadell senti un "precedent" perquè en aquest tipus d'operacions es defensi l'interès general i alhora es generi valor per als accionistes. En la rèplica als grups parlamentaris, el ministre ha dit: "El que estem posant sobre la taula és la creació o la generació d'un precedent segons el qual es pot generar valor per als accionistes d'ambdues entitats, sense que això vagi en detriment de l'interès general. És a dir, que el valor que comporti aquesta operació no venja únicament i exclusivament de raons de sinergies, entre cometes, malenteses, com poden ser les associades a acomiadaments o tancament d'oficines".
Durant la seva compareixença en la Comissió d'Economia per donar compte de diversos assumptes, els grups parlamentaris han preguntat a Carlos Cuerpo per l'expedient sancionador de la Comissió Europea a Espanya per la legislació que ha utilitzat el govern espanyol per posar condicionants a l'opa. A Brussel·les pensen que el govern espanyol té a la seva disposició una legislació que li permet imposar condicionants a operacions d'aquest tipus que poden anar més enllà de l'interès general, una cosa que, segons la Comissió, no estaria alineada amb el Dret de la UE per interferir en competències exclusives del Banc Central Europeu.
Tanmateix, el ministre d'Economia ha defensat que l'actuació de l'Executiu s'ha basat únicament en l'interès general i que la legislació espanyola està "perfectament alineada" amb l'europea. Fa uns dies, el ministre va declarar posar-se a disposició de Brussel·les".
Crítiques de Sumar
No obstant això, Cuerpo ha tingut davant els diputats del Grup Popular i Vox, però també de Sumar. El portaveu d'Economia de Sumar, Carlos Martín, ha dit que el Govern havia d'haver prohibit l'operació; mentre que el diputat de Vox, Pablo Sáez, ha assenyalat que Espanya ha estat expedientada perquè l'Executiu ha utilitzat "poders discrecionals" per posar traves a l'opa. Per la seva part, el parlamentari popular Francisco Conde ha assenyalat que la CE li ha tret una "targeta groga" al Govern per utilitzar entre les normes en què és una llei que es va crear per actuar en una crisi financera, la d'Ordenació, Supervisió i Solvència d'Entitats de Crèdit, però no per intervenir en una opa.
En concret, Cuerpo ha explicat que la llei de Defensa de la Competència de 2007 permet al govern espanyol actuar amb l'objecte de nom de l'interès general quan la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha portat a segona fase una operació. Això passa quan la transacció pot portar un perill per a la competència, per la qual cosa la CNMC imposa algunes condicions perquè la fusió es pugui dur a terme.
D'aquesta manera, el ministre ha defensat que el govern espanyol hagi posat sobre la taula una condició que suposa la separació efectiva de la gestió de BBVA i Sabadell durant tres anys, amb possibilitat que això es prologui dos anys addicionals. "En aquesta decisió el que estem posant sobre la taula és la creació o la generació d'un precedent segons el qual es pot generar en aquest tipus d'operacions valor per als accionistes d'ambdues entitats, sense que això vagi en detriment de l'interès general," ha defensat Carlos Cuerpo.
Bancs solvents
En aquest context, el ministre ha defensat que la idea del govern espanyol és evitar tancaments d'oficines o acomiadaments de personal, com sol produir-se en operacions d'aquest tipus. Així mateix, ha destacat que BBVA ha decidit continuar amb l'operació després de conèixer-se les noves condicions que el govern espanyol ha posat sobre la taula. "El que posa de manifest la decisió de BBVA de continuar amb aquesta operació és que, efectivament, pot generar-se valor per als accionistes d'ambdues entitats sense que es vegi perjudicat l'interès general", ha rematat.
Ha assenyalat que el govern espanyol el que ha procurat és que el valor que comporti l'operació no venja exclusivament de "sinergies mal enteses" associades a acomiadaments o tancaments d'oficines perquè no es tracta d'entitats en una situació problemàtica com en anteriors operacions de concentració bancària, sinó amb una liquiditat i solvència sanejades i bones perspectives.