El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha anunciat que l'organisme revisarà a l'alça les seves projeccions de creixement de l'economia espanyola per a aquest any en la seva següent actualització de previsions, que es produirà a mitjans de juny, per la qual cosa el creixement del producte interior brut (PIB) se situaria per sobre de l'1,9%. Hernández de Cos ha comparegut aquest dimarts en la Comissió d'Economia, Comerç i Transformació Digital del Congrés dels Diputats per presentar l'Informe Anual del Banc d'Espanya corresponent als anys 2022 i 2023.

El governador ha recordat que les últimes projeccions del Banc d'Espanya, publicades al març, projectaven una taxa d'avenç del PIB de l'1,9% el 2024 i el 2025 i de l'1,7% el 2026, per sobre del creixement potencial. No obstant això, d'acord amb l'estimació del PIB del primer trimestre de 2024 publicada per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) la setmana passada, l'economia va registrar un avenç del 0,7% respecte al quart trimestre, 0,3 punts percentuals per sobre del creixement projectat pel Banc d'Espanya al març. "Ens ha sorprès a l'alça", ha reconegut el governador.

L'ocupació, l'estabilitat geopolítica i el turisme han contribuït a aquesta evolució

El bon comportament de l'ocupació, l'estabilitat de les tensions geopolítiques i la millora addicional de l'activitat del sector turístic haurien contribuït a aquesta evolució. Destaca, en particular, el creixement de la formació bruta de capital fix, després de les caigudes dels dos trimestres anteriors. Amb aquesta informació, a més de la disponible per al segon trimestre sobre afiliació a la Seguretat Social, el governador ha anticipat que el Banc d'Espanya revisarà les seves projeccions de creixement de l'economia espanyola a l'alça en la seva següent actualització, que es produirà a mitjans de juny. "El que podem dir és que l'economia s'ha estabilitzat en un creixement a ritmes elevats i a ritmes que estan, a més, per sobre dels de l'àrea de l'euro", ha apuntat Hernández de Cos. A més, segons el governador, els indicadors avançats del PIB del primer trimestre de 2024 publicats la setmana passada situarien aquest nivell un 3,7% per sobre respecte al d'abans de la Covid, davant el 3,4% en el cas de l'àrea de l'euro.

No obstant això, en termes per càpita, el PIB se situava a Espanya a penes un 0,3% per sobre del seu nivell de finals de 2019 --en un context d'elevats fluxos d'immigració en els dos últims anys--, en contrast amb l'observat en l'UEM, on el PIB per càpita es trobava un 2% per sobre del seu nivell previ a la pandèmia.

Reactivació de l'economia europea

Entre els factors de suport que són subjacents a les favorables perspectives de l'economia espanyola, cal destacar la reactivació gradual de l'economia europea, la dissipació gradual de l'impacte negatiu de l'enduriment de la política monetària sobre l'activitat, la recuperació de les rendes reals dels agents econòmics, el creixement poblacional previst i l'impuls fiscal provinent del programa Next Generation EU (NGEU).

En sentit contrari, el governador ha indicat que l'acusada debilitat de la inversió i el pobre acompliment de la productivitat, així com l'esgotament d'alguns vents de cua que han impulsat recentment el creixement --relacionats amb la intensa correcció d'algunes de les pertorbacions d'oferta negatives que van llastar l'activitat en 2021 i 2022--, incidiran negativament sobre el ritme d'avenç futur de l'activitat.

A més, d'acord amb els resultats de les últimes onades de l'Enquesta del Banc d'Espanya sobre l'Activitat Empresarial (EBAE), les empreses han percebut en els últims trimestres un augment de la incertesa sobre la política econòmica que estaria afectant negativament un 58% de les companyies, de manera que aquest s'ha convertit en el principal factor condicionant de l'activitat reportat per elles. "De mantenir-se, aquestes dinàmiques podrien arribar a incidir negativament sobre les decisions d'inversió empresarial, en un context en el qual aquesta s'ha mantingut molt feble en els últims anys, i sobre de la tendència de creixement futur", ha advertit Hernández de Cos.