El Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 ha demanat informació als principals operadors de distribució minorista d'àmbit nacional per investigar si s'estan traslladant correctament al consumidor final la baixada de l'IVA a determinats aliments com l'oli d'oliva o les fruites i verdures.

Aquesta acció s'ha realitzat a través de la Sotsdirecció General d'Inspecció i Procediment Sancionador, pertanyent a la Direcció General de Consum i integrada dins del Departament que dirigeix Pablo Bustinduy. La reducció de l'IVA a determinats aliments, com l'oli d'oliva o fruites i verdures, va ser una mesura del govern d'Espanya en el marc de l'escut social per fer front a l'alça dels preus provocats per la invasió russa a Ucraïna.

Consum ha explicat que l'inici d'aquesta investigació té el seu origen a la recepció per part d'aquesta unitat de diverses denúncies d'associacions de consumidors i usuaris en les quals es traslladava informació sobre possibles increments en els marges de beneficis dins de la distribució minorista l'últim any, principalment en aliments com les fruites i verdures o l'oli d'oliva.

Aquesta investigació també s'enquadra dins de l'estratègia de transparència i claredat en la conformació de preus dels aliments que està duent a terme Consum, amb l'objectiu de protegir els consumidors i mesurar l'impacte positiu de les mesures i polítiques públiques adoptades pel govern d'Espanya.

En aquest sentit, l'aplicació temporal del tipus impositiu reduït de l'IVA sobre determinats lliuraments, importacions i adquisicions intracomunitàries d'aliments, que ha estat prorrogada, fins al juny d'aquest any, "prohibeix expressament que aquesta reducció pugui dedicar-se totalment o parcialment a incrementar el marge de benefici empresarial, ja que la seva finalitat és, precisament, aconseguir reduir el preu dels aliments adquirits pels consumidors finals".

A l'efecte, dins d'aquesta primera fase de la investigació, s'ha sol·licitat a cadenes de supermercats i hipermercats que aportin informació sobre els preus a què han venut en els últims mesos els productes objecte de la reducció temporal del tipus de l'IVA i sobre l'evolució del marge comercial o estructura de costos en relació amb els esmentats productes.

Aquestes pràctiques, en cas d'haver-se produït, podrien considerar-se com incompliments de les normes reguladores de preus i marges, constituint una infracció de l'article 47.1 del text refós de la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris i altres lleis complementàries, aprovat per Reial Decret Legislatiu 1/2007 de 16 de novembre, podent portar sancions de fins a 100.000 euros, o entre quatre i sis vegades el benefici il·lícit obtingut, per als casos més greus.

Facua celebra l'actuació de Consum

Després de l'anunci del ministeri que dirigeix Pablo Bustinduy, Facua-Consumidors en Acció ha valorat "positivament" la recerca. Així, l'organització ha destacat que el Ministeri ha reaccionat a les denúncies que l'associació li traslladava "cada mes per increments de preus que fan sospitar de l'existència d'augments de marges".

"A conseqüència de les denúncies presentades per FACUA-Consumidors en Acció, el Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 ha enviat aquest dimecres un requeriment a les principals cadenes de supermercats i hipermercats", tal com ha detallat l'associació en una nota de premsa.

En aquest context, *Facua ha recordat que un dels últims estudis que va realitzar va posar de manifest que, d'una mostra de 13 tipus d'aliments, en 10 d'ells s'havien produït pujades en els supermercats superiors a les que s'havien aplicat en origen entre els mesos de gener de 2023 i de 2024.

L'associació fa una anàlisi mensual sobre l'evolució del voltant de 1.000 preus d'aliments amb l'IVA rebaixat en vuit grans cadenes de distribució i, en l'últim d'ells, del qual publicarà els detalls en els pròxims dies, "revela que al començament de febrer el 54% d'aquests preus s'havia incrementat des de l'entrada en vigor de la rebaixa fiscal i la prohibició de pujar els marges".