El Govern porta gastats fins al novembre 2.301 milions d'euros en subsidiar a la totalitat de les famílies les factures de la llum i el gas i la compra de 16 aliments bàsics mitjançant la rebaixa de l'impost sobre el valor afegit (IVA), el que suposa un augment de 150 milions respecte al mes anterior d'octubre, segons les dades de l'Agència Tributària conegudes aquest divendres. D'altra banda, continua la caiguda imparable en la recaptació procedent de l'IVA, que en l'acumulat fins al novembre suposa un increment del 0,8% respecte al mateix període de l'any passat. Un fort descens si es considera que l'any va començar amb un creixement del 7,3% i que el 2022 va acabar amb una pujada del 13,9% en els ingressos procedents del principal tribut indirecte.

Entre gener i novembre, l'Agència Tributària ha deixat de recaptar 728 milions d'euros per la subvenció energètica, 514 milions en electricitat i 214 milions en gas, i uns altres 1.573 milions per la reducció de l'IVA de 16 aliments bàsics, que en conjunt suposen un terç del pressupost familiar a la cistella de la compra, segons l'INE. No obstant això, la dada mensual no és rellevant, ja que en el cas de l'efecte de la rebaixa impositiva dels aliments, la dada vàlida és la trimestral, coincidint amb la liquidació de l'impost. Caldrà, doncs, esperar fins a l'abril de l'any vinent per conèixer el cost que la mesura ha tingut en termes recaptatoris. De fet, malgrat que la rebaixa es va començar a aplicar el gener d'aquest any, no es recull en les estadístiques de recaptació fins a l'abril, després de la presentació de la liquidació del primer trimestre.

No només l'IVA

Es pot recordar que el Govern també subvenciona dos impostos relacionats amb l'electricitat: una reducció en el tipus de l'Impost especial sobre Electricitat, que abonen els consumidors, i la supressió de l'Impost sobre el Valor de la Producció d'Energia elèctrica, que correspon a les empreses elèctriques, amb un cost molt superior a la reducció de l'IVA. L'Agència Tributària no aporta informació mensual sobre l'efecte recaptatori en aquests dos impostos el 2023, però l'any passat tots els ajuts fiscals a l'energia van costar a Hisenda 6.636 milions d'euros. D'ells, 1.532 milions van ser de les rebaixes de l'IVA a l'electricitat i al gas (només va estar actiu tres mesos).

Doncs bé, el cost de la subvenció en l'Impost sobre Electricitat va suposar 1.705 milions d'euros (aquest impost només va recaptar 220 milions fins al novembre de 2022 i 172 milions aquest any), i la supressió de l'impost sobre el Valor de la Producció, 3.399 milions. No obstant això, l'efecte recaptatori el 2023 serà molt inferior al de 2022, gràcies al brusc descens del preu de l'electricitat. Així, de gener a novembre d'aquest any, l'ajuda de l'IVA ha generat una minoració d'ingressos de 514 milions, quan en el mateix període de l'any passat van ser 1.313 milions.

El president del Govern, Pedro Sánchez, va anunciar durant el debat d'investidura que es prorrogarà durant el primer semestre del pròxim any la rebaixa de l'IVA dels aliments i la vicepresidenta quarta i ministra d'Hisenda, María Jesús Montoro, ha deixat la porta oberta a incloure altres ajuts, possiblement a l'electricitat, i complir amb la reducció del dèficit al 3% que imposa Brussel·les per a 2024.

Caiguda de l'IVA

No obstant això, la recaptació de l'IVA ha descendit en picat al llarg d'aquest any. Així, els ingressos nets (ingressos bruts menys devolucions) han crescut de gener a novembre només el 0,8%, amb un descens constant, des de l'increment del 7,3% de febrer i del 13,9% el desembre de 2022. No obstant això, segons l'Agència Tributària, en termes homogenis, els ingressos per l'IVA disminueixen lleugerament respecte a l'any passat (-0,4%). La pròpia Agència alerta que sí que se sumeixin els ingressos perduts pels canvis normatius (rebaixa de l'IVA d'aliments i energia, principalment) i de gestió, els ingressos augmentarien a prop del 3%.

Hisenda explica que "els mals resultats de les declaracions mensuals de l'IVA" s'expliquen per la comparació amb un període amb preus molt alts (amb referència a 2022) i la rebaixa de tipus als productes alimentaris bàsics i en el gas. Res no diu l'Agència Tributària del possible efecte de la debilitat de l'economia segons ha anat avançant l'any. Els preus, encara que es comparen amb els de l'any passat, no han registrat descensos el 2023 si es té en compte que l'IPC creix un 3,2% en termes anuals al novembre. D'altra banda, descomptat l'efecte dels descomptes de l'IVA, el creixement de la recaptació seria del 3%, clarament per sota del primer semestre.

A més, hi ha una dada especialment significativa: la recaptació bruta per l'IVA és de gener a novembre d'aquest any un 0,3% inferior (de 114.205 milions el 2022 a 113.883 el 2023, uns 500 milions menys), encara que s'ha compensat gràcies que les devolucions han estat mil milions inferiors aquest any que el passat.