A partir d'aquest dijous, ja es poden demanar els ajuts per a joves d'entre 18 i 30 anys que concedeix el Govern d'Espanya i que cobreixen fins al 90% del preu de bitllets de tren i autobús. El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha publicat dues resolucions de la Secretaria d'Estat que fixen les condicions de venda i ús d'aquests bitllets, o sigui, els requisits i el procediment per sol·licitar-les. Els ajuts cobriran viatges tant a Europa com a Espanya

Per aconseguir els ajuts, el primer que cal fer és entrar al web veranojoven.mitma.gob.es. Els joves nascuts entre l'any 1993 i el 2005 amb residència legal a Espanya s'han de registrar en el formulari per confirmar que compleixen els requisits exigits. En cas que sigui així, obtindran un codi personal i intransferible que els servirà per adquirir el passi Interraïl o els bitllets de tren i autobús rebaixats als webs dels respectius operadors.

El registre s'obre aquest dijous, 1 de juny, i ha de realitzar-se almenys 24 hores abans d'adquirir el primer bitllet. Els títols es podran comprar quan les empreses ultimin els canvis tecnològics necessaris per introduir aquests codis.

Per inscriure's als formularis, els interessats necessitaran certificats electrònics com el sistema Cl@ave, o bé les dades personals: nom, cognoms, data de naixement i nombre de DNI o NIE, data de validesa, i número de suport del Registre de Ciutadà de la UE, així com la nacionalitat. El codi, compost pel nombre de DNI o NIE i un conjunt de caràcters, s'enviarà al mòbil o al correu electrònic i és vàlid per a tot el període i els mitjans de transport inclosos.

Les bonificacions s'aplicaran sobre el preu dels bitllets senzills o d'anada i tornada que tinguin data per viatjar entre el 15 de juny i el 15 de setembre de 2023.

Quins són els descomptes?

Quins són els descomptes disponibles? Del 90% en els serveis de mitja distància convencional i en xarxa d'ample mètric. Un descompte del 50% en títols senzills d'Avant. Per serveis comercials de llarga distància o d'alta velocitat, descomptes del 50% amb un màxim de 30 euros per bitllet. Per als autobusos regulars de competència estatal, s'aplica un descompte del 90%.

Quant a l'Interraïl, el Global Flexible de 10 dies en 2 mesos rep un descompte del 50% quan es comercialitzi per Renfe. Aquest passi va suposar el 2022 el 81% dels passis venuts a Espanya.

Els càrrecs per cancel·lació o canvi, així com les taxes, l'equipatge o costos accessoris al transport, no formaran part del descompte. El passatger, a més, s'haurà de fer càrrec de possibles càrrecs de cancel·lació. S'estima que les rebaixes puguin beneficiar 12,5 milions de viatges fets per joves a Espanya durant els tres mesos de vigència i que, amb ell, s'arribi a duplicar la venda de passis d'Interraïl.

Els ajuts estan regulats a través del Reial Decret Llei 4/2023 de l'11 de maig, i és extensible als trens de Mitja Distància de Catalunya perquè ho va demanar la Generalitat. El Ministeri es reserva el dret de retirar el Codi a les persones que acumulin més de sis usos indeguts, per a la qual cosa elaborarà un registre de bitllets utilitzats indegudament. Abans, l'empresa advertirà de cada ús indegut per SMS o correu electrònic a l'infractor.

Què és ús indegut? Que es beneficiï del descompte una persona diferent del sol·licitant o que no es cancel·li un viatge formalitzat i no realitzat amb una antelació d'almenys 24 hores. En el comunicat oficial del Ministeri, el Govern espanyol recorda que la mesura s'ha pres per "ajudar la recuperació del sector turístic i del sector cultural en la seva consolidació després de la pandèmia, potenciant les destinacions nacionals i col·laborant amb el desenvolupament de l'Espanya rural".