La CEOE recorrerà el reial decret aprovat el mes de juliol passat, on es va introduir la nova obligació de preavís de sis mesos per a les empreses en acomiadaments col·lectius de 50 o més treballadors. La Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials, que aquest dimecres ha tingut comitè executiu, portarà davant de la Justícia aquest canvi, que es va introduir en una disposició addicional del reial decret amb què es va desenvolupar el funcionament dels nous mecanismes RED de flexibilitat i estabilització de l'Ocupació.

Fonts de la patronal han assenyalat que el canvi es va aprovar i es va incloure en aquesta norma sense consulta ni acord amb els agents socials. En aquest reial decret es va establir que les empreses que pretenguin procedir al tancament d'un o diversos centres de treball, quan això suposi el cessament definitiu de l'activitat i l'acomiadament de 50 o més treballadors, ho hauran de notificar a l'autoritat laboral competent per raó del territori i al Ministeri de Treball i Economia Social, a través de la Direcció General de Treball.

Notificació amb temps mínim de sis mesos

La notificació, afegeix la normativa, haurà de ser realitzada amb una antelació mínima de sis mesos previs a la comunicació de l'obertura del període de consultes dirigida per l'empresari als representants legals dels treballadors. "En el cas en què no sigui possible observar aquesta antelació mínima, haurà de realitzar-se la notificació tan aviat com ho sigui possible i justificant les raons per les quals no es va poder respectar el termini establert", recull.

El canvi, també fixa que es remeti còpia d'aquesta notificació a les organitzacions sindicals més representatives i a les representatives del sector a què pertanyi l'empresa.

"Protecció dels treballadors"

El secretari d'Estat d'Ocupació i Economia Social, Joaquín Pérez Rey, per la seva part, va assegurar a començaments de mes que el preavís de sis mesos, que va entrar en vigor al juliol, és un element que pot prevenir "molts acomiadaments col·lectius". En aquest sentit, Pérez Rey va defensar que aquesta norma "ajuda les administracions públiques a buscar alternatives" quan es produeixen acomiadaments col·lectius i és "molt important" per a la protecció dels treballadors.

"És un preavís que està destinat a evitar les conseqüències dels acomiadaments col·lectius i a prevenir la desindustrialització del nostre país", va recalcar Pérez Rey el passat 4 de setembre. El Reial decret 608/2023 forma part del règim especial d'ajuts (els nous expedients de regulació temporal d'ocupació) que el govern espanyol va aprovar al juliol i, a través del qual, els empresaris afectats per crisis inesperades, com podrien ser la pandèmia del coronavirus o la guerra d'Ucraïna, podran paralitzar la seva activitat.

L'única excepció contemplada per incomplir el termini de sis mesos d'avís és en el cas que l'acomiadament sigui "precipitat i imprevist", però s'haurà d'aportar una raó de pes que ho justifiqui.