La licitació d’obres públiques a Catalunya ha caigut un 7,1% en el primer semestre d’aquest 2025 respecte al mateix període de l’any passat, fins els 1.730,6 milions d’euros, segons un informe de la Cambra de Contractistes d’Obres de Catalunya (CCOC). Aquesta caiguda ha estat encapçalada per la Generalitat (-25,9%) i per l’administració central (-22,4%), mentre que l’administració local ha augmentat lleugerament les licitacions en un 1%.

L’administració local és la més activa amb una inversió de 870,1 milions d’euros, que suposa el 50,3% de tota la licitació. Probablement, en el conjunt d’aquest 2025 mantindrà o incrementarà les inversions respecte al 2024 perquè ja s’ha entrat en la segona meitat dels mandats municipals, segons apunta la CCOC.

Entre les licitacions locals de més volum econòmic destaquen tres obres de l’Ajuntament de Barcelona: el projecte del dipòsit de regulació d'aigües pluvials de la Rambla Prim (32,3 milions d’euros), la urbanització de la cobertura i desdoblament de les vies del tramvia a la Gran Via (26,7 milions) i la cobertura de la ronda de Dalt (16,2 milions).

Respecte a la Generalitat, la licitació ha caigut un 25,9% en el primer semestre d’aquest 2025, amb un import licitat de 449,6 milions d’euros, que suposa 26% de la licitació d’obra pública. Destaca la reducció de les licitacions d’edificació, tant de residencial com de no residencial, passant de 398,8 a 191,6 milions d’euros, un 52% menys que en el primer semestre de l’any anterior. La Generalitat ha anunciat i té previst un seguit d’inversions com són les encomanes de gestió, el pla contra la sequera, el pla Catalunya lidera o el Pla 50.000 habitatges. De moment, “aquests plans d’inversions en infraestructures no s’estan traduint en una major licitació”, segons adverteix la CCOC.

Entre les principals licitacions  de la Generalitat hi ha les obres d’Instal·lacions de Telecomunicacions i Energia de la Línia 9 del Metro de Barcelona (116,6 milions d’euros), les obres prèvies i estructura del nou edifici per a usos ambulatoris a l’Hospital Vall d’Hebron (36 milions) i la nova seu de la Delegació del Govern a Manresa (19,8 milions), totes tres licitades per Infraestructures.cat.

L’administració central ha licitat un import de 219,1 milions d’euros a Catalunya, un 22,4% menys que en el primer semestre de l’any passat, que suposen un 12,7% del total licitat. Aquestes xifres es queden “molt lluny de les necessitats d’inversió en infraestructures que necessita Catalunya. Hi ha retards crònics en infraestructures estratègiques: la millora de Rodalies, les connexions ferroviàries de mercaderies als ports, el desenvolupament de la intermodalitat logística o l’impuls al Corredor Mediterrani”, recorda la CCOC.

A més, l’execució pressupostària de l’Estat continua sent “molt baixa”. D’acord amb les últimes dades disponibles, l’execució pressupostària de l’Estat a Catalunya va ser només del 20% durant el primer trimestre de 2024, però és que el 2023 va ser només del 45,2% anual; el 2022, del 42,9% i el 2021, del 35,8%, “xifres del tot insuficients”.