Catalunya obrirà al juliol una nova convocatòria d'ajuts amb 13,4 milions d'euros "per ajudar els joves catalans a cobrir entre 20 i 250 euros del seu lloguer mensual", destinats a aquells que no hagin accedit al Bo Lloguer Jove, que té aquest dilluns com a darrer dia de termini per a la presentació. Ho ha anunciat la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque i Sureda, durant la inauguració del I Congrés internacional d’habitatge i ciutat. 

El termini s'obrirà quan tots els sol·licitants del Bo Lloguer Jove ja sàpiguen l'estat de la seva sol·licitud, de forma que els que hagin quedat fora puguin accedir-hi. Paneque ha exposat que “la manca d’habitatge és un problema estructural, i cal que les mesures a curt i llarg termini que el Govern estem efectuant siguin permanents”.

Ajuts en base a criteris

Els nous ajuts al lloguer de la Generalitat es diferenciaran del Bo Lloguer Jove en que s'atorgaran no per ordre d'entrada, com l'anterior, sinó en base a criteris econòmics preestablerts. La quantitat a més no serà fixa, sinó que variarà en funció dels ingressos amb un màxim de 250 euros i un mínim de 20 euros al mes. 

Pel que fa al Bo Lloguer Jove, s’han rebut un total de 29.769 sol·licituds, de les quals 21.124 corresponen a la província de Barcelona, 3.323 a Girona, 1.996 a Lleida i 3.326 a Tarragona. S'han de resoldre en els dies vinents per ordre d'entrada.

Habitatge social

La consellera Paneque ha explicat també una nova modalitat d'habitatge que tindrà “preu limitat”. En aquests casos, “la Generalitat facilita la compra de pisos a les persones joves". "Un cop la resta de diners del pis es pagui per mitjà d’una hipoteca, els nous propietaris continuaran pagant mensualment els mateixos diners d’hipoteca fins a haver tornat l’entrada, que la Generalitat haurà avançat per mitjà dels criteris de l’Institut Català de Finances”.

Paneque s'ha referit també a l'habitatge social que està construint el Govern i ha dit que “la Reserva Pública de Solars és una eina crucial per disposar de sòl públic i privat per fer-hi habitatges assequibles i garantir el finançament”, ha afegit que “aquesta mesura té l’especificitat de ser a favor dels joves, ja que un 25% dels nous habitatges protegits aniran destinats a joves menors de trenta-cinc anys”.

A més, ha explicat la consellera, “la Generalitat ha activat l’adquisició d’habitatges per tant tempteig i retracte” a través de l’Agència de l’Habitatge a Catalunya, qui adquireix pisos que tinguin unes condicions adequades per entrar a formar part del parc d’habitatge protegit a Catalunya. També s’hi suma la mesura del Pla de Barris i Viles 2025-2029, el qual, “permetrà la millora de l’espai públic i els serveis dels nostres pobles i ciutats”, ha exposat Paneque.

Amb l’objectiu de “donar seguretat, confiança i estabilitat tant als propietaris com als llogaters”, el Govern ha aprovat el decret que estableix les condicions i les conseqüències sobre els preus de lloguer i el topall establert. “L’entrada en vigor dels mecanismes de contenció han permès reduir alguns preus a la vegada que el mercat dels contractes de lloguer ha continuat tenint un bon funcionament”, ha assegurat la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica.

Paneque ha explicat que “Catalunya necessita un parc d’habitatge públic que permeti un equilibri entre el parc privat i el públic i que asseguri que les famílies a Catalunya no hagin de destinar més del 30% del seu sou mensual l’habitatge”. Exemple d’això ho són els ajuts al pagament del lloguer, els quals, malgrat estar destinats a joves que no es troben en risc imminent d’exclusió, però que necessiten un ajut per poder seguir en l’habitatge on viuen, són una eina per a prevenir el risc d’exclusió residencial dels joves amb menys recursos.