El conseller d'Empresa de la Generalitat, Miquel Sàmper, va dir que Catalunya, que l'any que ve presidirà l'Aliança Europea de Regions de Semiconductors, vol "liderar" aquesta indústria en l'àmbit europeu, pel que ha "de fer un salt" cap a la fabricació de xips. "Catalunya està molt preparada per a tot el que és la fase de disseny i de prefabricació i ara tenim molt clar que hem de fer un salt cap a la fabricació dels xips (...) en un moment geopolític com l'actual", va afirmar Sàmper en declaracions a la premsa, després de mantenir a Brussel·les una reunió amb l'Aliança.

El conseller va subratllar que després de la volta al poder del president nord-americà, Donald Trump, "ha quedat molt clar" que "Europa ha de ser independent i ha de tenir autonomia", un objectiu a què Catalunya vol "aportar a la resta de l'Estat i a la resta del continent europeu". "Per a Catalunya és estratègic", atesa la rellevància que els semiconductors tenen en l'àmbit industrial, va dir Sàmper.

En aquest sentit, va recordar que la Generalitat ha presentat ja una estratègia política per impulsar la indústria dels xips i ha creat una aliança amb més de 250 actors, des d'universitats a centres tecnològics i d'investigació. Va assegurar també que el Govern ha identificat ja localitats en les quals crear noves fàbriques de semiconductors, així com a inversors catalans, europeus i extracomunitaris interessats, malgrat que "és evident" que seran necessaris fons europeus perquè, segons va dir la implantació d'una factoria de xips té un cost de 20.000 milions d'euros.

Sàmper va augurar "un any important per a Catalunya", coincidint amb la presidència de l'Aliança Europea de Regions de Semiconductors, una organització que agrupa a 35 territoris europeus, que aportarà la seva visió en la revisió que la Comissió Europea realitzarà l'any que ve de la llei de xips que la UE va aprovar el 2022.

Una norma que té l'objectiu d'aconseguir que la UE fabriqui el 2030 el 20% dels xips a tot el món, però que, segons Sàmper, difícilment s'assolirà amb el ritme actual.