Milers de persones han sortit aquest dissabte als carrers a les vuit illes Canàries per demanar a l'uníson un gir en el model turístic de masses i, per extensió, socioeconòmic, de l'arxipèlag en una cita que evoca a les grans mobilitzacions històriques viscudes en aquesta comunitat.

A les 12.00 hores han començat les manifestacions convocades sota el lema 'Canàries té un límit' a tot l'arxipèlag excepte a La Palma, on se celebrarà a les 17.00, en una jornada en què també hi ha concentracions en diferents ciutats espanyoles i europees.

De fet, els més matiners han estat els canaris a la capital espanyola, que s'han reunit a la Porta del Sol per criticar un model econòmic que "ens està expulsant de la nostra terra". "Avui estem aquí perquè no podem ser allà", ha afirmat una dona que ha llegit el manifest.

Puntual ha estat la sortida de la manifestació a Las Palmas de Gran Canària, on milers de persones discorren pel passeig de Las Canteras, i també a la resta de les illes. Més problemes hi està havent a la de Santa Cruz de Tenerife, on es continuen concentrant milers de persones en una atapeïda plaça de Weyler mentre continua el degoteig constant de viatgers que descendeixen de tramvies i guaguas atapeïdes.

El germen de les marxes ha estat la denúncia de l'esgotament del model del motor econòmic de les illes (35 % del PIB de les Canàries i a prop del 40 % de l'ocupació) i la reclamació d'una moratòria, una ecotaxa i la regulació de la compra d'habitatge per part d'estrangers.

Però amb el pas de les setmanes, el debat s'ha anat estenent cap als alts índexs de pobresa, els baixos salaris, l'escalada dels preus dels lloguers o la saturació de les carreteres i dels espais naturals.