El sector del comerç al detall -establiments de comerç, restauració i serveis personals- ha augmentat el seu pes en l’ocupació total a Catalunya, fins a un màxim del 14,7% (569.144 persones), fet que l'han convertit en una activitat estratègica per a l’economia catalana i en una porta d’entrada al mercat laboral per a joves i estrangers residents al territori. De fet, aquestes feines les ocupen un de cada quatre joves menors de 30 anys (30%) del total d'ocupats catalans, quan en la resta d'activitats econòmiques es dona feina al 17,7% de les persones que estan en aquesta franja d'edat. 

Alhora, més de la meitat d'aquests joves són de nacionalitat estrangera o nascuts a l'estranger. Predominen les persones nascudes a Amèrica Llatina (27%) i Àsia (9,1%).

En ambdós casos es dediquen a l'atenció al públic en establiments de moda o altres articles, als locals de perruqueria o estètica -per exemple, o a fer de cambrers o cuiners. En comparació amb el total de sectors, al retail hi ha una menor proporció de persones amb educació superior (37,4% vs. 27,3%), especialment pel que fa a la població amb nacionalitat espanyola (24,2%) i, en canvi, una major proporció d’estrangers amb educació superior (34%). Però entre el 2021 i el 2024 ha augmentat, més que al conjunt de sectors, la proporció de persones amb estudis superiors (ha crescut en 2,4 punts percentuals) i s’ha reduït la que té estudis primaris (han restat 2,5 punts percentuals), fet que reforça el potencial professionalitzador del sector, destaca l’estudi Perfil sociodemogràfic i situació professional de les persones ocupades al sector retail a Catalunya, elaborat per la Cambra de Comerç de Barcelona.

Però des de la Cambra de Comerç s'adverteix que hi ha molts hàndicaps a superar en el sector i que l'oportunitat de professionalitzar-lo i de convertir-lo en una carrera laboral no s'està aprofitant, per la qual cosa els joves no el veuen com una oportunitat de futur. D'una banda, la retribució que reben aquests treballadors i, per altra, la manca d'oportunitats de fer carrera en les empreses fa que els joves que s'inicien en aquesta activitat perdin tota motivació per continuar-hi.

El 2022, el salari brut mitjà al retail ha estat de 20.367 euros, un 29,2% inferior a la del conjunt de l’economia (molt similar a la del 2018). Amb la característica que aquesta diferència salarial és major en el cas de la població estrangera, perquè la diferència s'amplia al 32%. L'estudi puntualitza que donat que el sector està molt feminitzat, amb molts joves treballadors i on sovintegen els contractes temporals i els fixes discontinus que reben un salari més baix, pot influir en aquest decalatge.

Professionalitzar el sector

Davant aquestes evidències, des de la Cambra de Comerç, la seva directora de comerç, Laura López, recomana que el sector actuï per potenciar i qualificar l’ocupació de dones, i també, la dels joves. Aposta per elaborar itineraris formatius des de l’entrada al sector fins a les posicions tècniques més especialitzades i a les posicions directives. Cal identificar les necessitats formatives i facilitar l’accés a programes de formació contínua, tant tècnica com professional, contribuint a un millor encaix entre demanda i oferta laboral i a la competitivitat del sector. Perquè l'existència d'una alta qualificació és bàsica per a la competitivitat del mateix sector, "però s'ha de saber aprofitar, identificant el talent i facilitant-li que pugui fer un salt professional adequat als seus estudis i aptituds". 

En aquest sentit, Laura López insisteix que s'hauria de promoure una millora en les condicions laborals, amb especial atenció a les jornades parcials. Això es deu, en part, a l'estacionalitat de la demanda relacionada amb festes, rebaixes i turisme (més contractes temporals i a temps parcial). Alhora, La taxa de parcialitat més alta la tenen els menors de 30 anys, probablement per la combinació de feina i estudis, sobretot entre la població de nacionalitat espanyola, on les persones de menys de 30 tenen una taxa de parcialitat del 46,3%.

Amb tot, en els darrers anys, la contractació fixa ha guanyat pes dins del comerç i la restauració. La proporció de contractes indefinits permanents al retail ha augmentat del 74% el 2021 al 80% el 2024. Els contractes fix-discontinus creixen del 4,2% al 7,3%, mentre que en el total de sectors només representen el 2,9% el 2024.