La Comissió Europea ha obert una investigació formal per determinar si l'entrada de capital xinès en el desenvolupament de parcs eòlics a cinc països de la Unió Europea, entre ells Espanya, suposa un avantatge indegut que distorsioni la competència al mercat comunitari.

Així ho ha anunciat des dels Estats Units la vicepresidenta de l'Executiu comunitari responsable de Competència, Margrethe Vestager, durant un discurs a Princeton en el que ha advertit que la Xina és per a la UE "alhora, un soci, un competidor econòmic i un rival sistèmic" que s'ha forjat una "posició forta" a nivell global "no sempre jugant net".

"Puc anunciar que avui llancem una nova investigació sobre proveïdors xinesos de turbines eòliques. Investiguem les condicions per al desenvolupament de parcs eòlics a Espanya, Grècia, França, Romania i Bulgària," ha indicat la liberal danesa.

Segons indiquen fonts comunitàries, Brussel·les té indicis que alguns fabricants del sector i altres companyies actives al mercat interior "poden haver-se beneficiat de subsidis estrangers que els han assegurat un avantatge injust" sobre altres competidors i que això "pot haver distorsionat la competència".

Les noves regles de la Unió Europea per protegir sectors clau de distorsions per subsidis estrangers permeten a Brussel·les investigar si existeixen subsidis estrangers a empreses que opten a contractes públics a la UE i mesurar els seus efectes, de manera que pugui imposar mesures correctores si s'estableix que aquests suports suposen una distorsió de la competència.

Si es confirmen les irregularitats les quals sospiten van motivar l'obertura de la investigació, Brussel·les pot acordar compromisos amb les empreses per corregir les distorsions o prohibir l'adjudicació dels contractes.