El debat sobre l'energia nuclear continua sent un dels punts de fricció entre els Estats membre de la Unió Europea. Brussel·les, davant de la importància i calat que té aquesta energia en la generació elèctrica, ve escoltant els arguments de totes les nacions de la UE. Per a alguns Governs, la nuclear s'ha d'incloure entre les energies renovables. Per a d'altres, aquesta tecnologia ha de desaparèixer pels riscos que comporta. Malgrat tot, la realitat és que darrere del debat de l'energia nuclear hi ha una clara tendència política que, de cara a la Comissió Europea, ha de desaparèixer. Així ho ha transmès aquest dijous el vicepresident de l'Executiu comunitari per al Pacte Verd, Frans Timmermans, qui ha explicat a totes les nacions que el debat sobre la nuclear ha de basar-se en dades i no és la ideologia.

A més d'això, el vicepresident de la CE per al Pacte Verd ha assenyalat que la posició del Govern europeu és "agnòstica" en el referit a l'energia nuclear. Malgrat que el polític neerlandès reconeix que aquesta tecnologia n'ofereix algunes, i importants, avantatges, també valora els problemes que genera. Per això la seva posició respecte a la nuclear i, per tant, la de Brussel·les, és "agnòstica", tal com han expressat aquest dijous en la Cimera de l'Energia Neta.

El debat sobre l'energia nuclear, roent

El debat sobre el manteniment, reforçament o desmantellament de la nuclear a Europa ha guanyat força en els últims anys, sobretot amb l'inici de la guerra a Ucraïna. El conflicte armat i el xantatge que Rússia ha sotmès al Vell Continent ha donat llum a les mancances que els països de l'eurozona tenen en el que a subministrament energètic i dependència es refereix. En aquestes, i mig del debat sobre com tractar a l'energia nuclear, han sorgit diverses veus que opinen que aquesta ha de ser tractada com una tecnologia renovable. El mateix vicepresident comunitari per al Pacte Verd ha expressat aquest dijous que "l'avantatge de la nuclear òbviament és que és neta en termes d'emissions de CO₂". Malgrat això, els problemes d'aquesta tecnologia van més enllà de les emissions baixes o altes que pugui produir.

França és l'Estat membre que lidera el bloc de les nacions que sol·licita a la UE que es tracti a la nuclear com una tecnologia estratègica. Malgrat això, davant té altres països, entre ells, Espanya, El Govern dels quals ha deixat clara la seva posició respecte a aquesta tecnologia. De fet, l'Executiu liderat per Pedro Sánchez ha traçat un pla de desmantellament de les centrals nuclears, el qual comença el 2027 i finalitza el 2035. Tot això comptant que aquesta tecnologia aporta una estabilitat sorprenent en la generació elèctrica anual. Tal com expliquen des del Fòrum Nuclear, aquesta energia és "essencial per a l'estabilitat del sistema elèctric en estar sempre disponible". A més d'això, la nuclear aporta a Espanya entre 55.000 i 60.000 GWh anualment.

Espanya desmantellarà la nuclear, mentre que França redobla la seva aposta

Malgrat tot, i tenint en compte que la nuclear genera entre el 20% i el 22% de tota l'electricitat diària a Espanya, el Govern estatal entén que l'únic que és procedent és desmantellar-les. Teresa Ribera, vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, ha deixat clar que la "nuclear no compleix amb els criteris per ser considerada sostenible", i aquesta opinió l'hi ha portat fins a Brussel·les.

En el costat oposat hi ha França, on aquesta tecnologia genera el 70% de la seva electricitat. El país gal entén que la presència i la inclusió de la nuclear a cada peça legislativa europea és necessària, ja que la nuclear ha demostrat ser una bona alternativa per pal·liar la dependència del gas que té el Vell Continent. Tal és la fermesa amb què França creu en aquesta energia, que projecta augmentar el seu parc atòmic i dedicar part d'aquesta nova electricitat a produir hidrogen. És a dir, el futur de la nació presidida per Emmanuel Macron passa per la nuclear.

Cal veure que acaba aquest debat, en el qual el pensament polític està jugant un important paper. Brussel·les ha demanat aquest dijous que es deixi de banda la ideologia per parlar de l'energia nuclear. Malgrat això, resulta complex tenint en compte que, per exemple, a Espanya, l'oposició a l'actual Govern estatal utilitza l'esmentada tecnologia com a debat polític. El comentari del vicepresident comunitari per al Pacte Verd escolta totes les parts, però ha recalcat que la Comissió Europea és "agnòstica" en aquest debat. Tot això en una jornada en què també s'ha assolit un acord per elevar l'objectiu de les renovables per a 2030 del 32% fins al 42,5%. Veurem si la nuclear entra finalment en la terna de les tecnologies 'netes' o, al contrari, queda relegada.