El governador del Banc d'Espanya considera que no és necessari ampliar de 30.000 a 38.000 euros el llindar per acollir-se al Codi de Bones Pràctiques per a deutors hipotecaris en reg de vulnerabilitat, com va anunciar Pedro Sánchez el dia de la seva investidura. Pablo Hernández de Cos valora positivament, com sempre ha fet, l'acord que es va assolir el novembre de l'any passat entre el Govern i la banca per alleujar la càrrega hipotecària de les famílies davant de la ràpida pujada de tipus d'interès, però creu que si no estan arribant al número que s'esperava és perquè l'economia ha anat millor del previst.

"Crèiem llavors que era un exercici molt difícil aconseguir: d'una banda, garantir l'estabilitat financera i d'altra banda, alhora, aconseguir alinear d'alguna mesura els pagaments d'interessos i del principal que s'estava produint en les hipoteques de tipus variable", ha assenyalat en un dinar organitzat per l'Associació de Mercats Financers (AMF).

Des d'aleshores, el Banc d'Espanya ha valorat i quantificat l'impacte d'aquesta mesura i sobre l'estabilitat financera i ha assenyalat que els efectes podien ser "assumibles" per part de les entitats, recull Europa Press. "El que hem observat, per les dades que han proporcionat les entitats i que hem publicat, és que l'ús [de les mesures] està sent encara limitat, perquè l'economia ha anat raonablement bé. Crec que tots ens hem sorprès de la resiliència, en particular del mercat de treball," ha afirmat.

Així, i tenint en compte un escenari central en el qual l'economia es continua desaccelerant, però que podria recuperar-se el 2024, el Banc d'Espanya no veu necessitat de fer una modificació dels codis, la qual cosa no implica que el supervisor no realitzi un seguiment "permanent" de les circumstàncies econòmiques, de la reducció de l'ocupació, de la vulnerabilitat de les famílies, etc.

Sobre les peticions que li fa al nou Govern conformat per PSOE i Sumar, ha indicat que l'informe anual del Banc d'Espanya és una "bona guia per a qualsevol govern", on s'inclou que la prioritat ha de ser la reducció dels desequilibris fiscals, després de la política expansiva aplicada durant la pandèmia que ha elevat els nivells d'endeutament públic.

"Creiem que la prioritat de política econòmica ha de passar per aquesta reducció gradual, progressiva, dels desequilibros estructurals", ha indicat, abans de recordar que les dificultats a què s'ha enfrontat l'economia espanyola són la baixa productivitat i la mala evolució del mercat de treball. "Crec que seguir un paquet de reformes ambiciós ha de ser ara mateix una absoluta prioritat. Continuo pensant a més que les reformes són de tal caràcter que si volem que durin en el temps s'han de fer amb un consens de les principals forces polítiques", ha assenyalat.

Impost a la banca i tipus d'interès

Sobre l'impost extraordinari a la banca, ha assenyalat, en línia amb la visió del Banc Central Europeu (BCE), la prioritat d'analitzar les conseqüències per a l'estabilitat del sistema financer de prorrogar aquest gravamen de manera indefinida i analitzar les conseqüències per a la transmissió de la política monetària.

A més, s'ha mostrat partidari que els diners que les entitats destinen a l'impost es quedin en el balanç dels bancs per augmentar les reserves que tenen per fer front a les circumstàncies adverses que poden produir-se en el futur.

Així mateix, ha considerat "prematur" parlar de possibles reduccions de tipus d'interès per part del BCE. "La valoració que fem és que l'actual nivell de tipus d'interès [del 4% en el cas de la facilitat de dipòsits], mantingut durant el temps prou llarg, hauria de ser suficient per assolir l'objectiu d'inflació del 2% a mitjà termini", ha afirmat.