L'economia espanyola creixerà més aquest 2024 del que es pensava a finals de l'any passat. BBVA Research preveu que el PIB augmenti aquest any un 2,1%, la qual cosa suposa una revisió de sis dècimes sobre la seva anterior previsió el novembre de l'any passat. En la part negativa, redueixen en mig punt el creixement del PIB per al 2025, segons han assenyalat aquest dimecres els economistes responsables de l'Informe sobre la Situació a Espanya corresponent al primer trimestre de l'any. Fins i tot, col·loca la seva previsió per sobre del 2% que ha fet el govern espanyol.

Els economistes de BBVA Research calculen que a partir de mitjans d'any s'iniciarà la reducció de tipus d'interès, que es reduiran enguany al 3,75% i el 2025 cauran al 2,75%. No obstant això, Jorge Sicilia, director de BBVA Research, ressenya que, encara que aposten perquè els bancs centrals facin una baixada de tipus gradual, es mostraran cauts davant de la incertesa amb l'evolució de la inflació, que segons la seva opinió, es reduirà a l'eurozona al 2,5% al desembre per baixar al 2% el 2025. I amb previsibles episodis de rebot en els preus. "No hem convergit al 2% i tindrem un entorn de xocs d'oferta negatius per geopolítica", assenyala Sicilia. El que podria suposar que en comptes d'avançar les baixades, es retardin encara que aconsegueixin més intensitat, una hipòtesi que li sembla més improbable.

Rafael Doménech, responsable d'anàlisi econòmica de BBVA Research, ha explicat que la revisió del creixement per a aquest any s'argumenta per la revisió del creixement de l'INE dels últims trimestres, l'abaratiment del cost de l'energia, que pot aportar entre 3 i 4 dècimes al creixement del PIB i unes baixades dels tipus d'interès "abans del que es preveia i amb més intensitat". I, al contrari, els factors que expliquen la reducció en la previsió del mig punt del PIB per al proper any destaca la menor demanda europea i una política de la despesa pública més restrictiva a causa de les exigències de la Comissió Europea amb les noves regles de despesa.

Inflació a Espanya

La inflació retrocedeix i podria assolir el 3,1% el 2024 (gairebé mig punt per sota del previst al novembre) i el 2,3% el 2025. L'euríbor a 12 mesos ha descendit des del 4,2% observat el setembre del 2023 fins al 3,6% el gener del 2024 i la previsió que té l'equip d'anàlisi del BBVA és que per a finals d'any se situa en el 3,3%. Cosa que redundarà en una quota hipotecària a la baixa que es reduiria un 6% el 2024 i un 9% el 2025 per la revisió a la baixa dels tipus d'interès hipotecaris de les noves operacions (TAE). La qual cosa suposaria 80 euros menys al mes.

Doménech ressalta la bona arrencada de l'economia espanyola, que justifica la revisió a l'alça del PIB del 2024. "Moltes dades ho apunten, com l'afiliació dels dos primers mesos, la despesa mitjançant targeta dels estrangers, la despesa de les llars, gràcies a la millora dels salaris reals i la creació de llocs de treball que augmenten la renda disponible de les llars". Sobre el dinamisme del mercat laboral, el responsable d'anàlisi de BBVA Research destaca l'impacte de la immigració, encara que també l'augment de la taxa dels espanyols.

Sobre el consum privat, es manté fort gràcies a la incorporació dels immigrants al mercat laboral, la millora de la renda i el menor impacte dels tipus d'interès. Una cosa que es deixa notar en la baixada del nivell d'endeutament de les llars, la participació de crèdits més gran a tipus fix i les millores en el funcionament del sector financer. A més, l'informe del primer trimestre analitza un canvi en la composició, amb l'increment en determinats serveis, en especial la despesa en menjar fora, que creix un 19% des de la pandèmia o l'11,5% dels serveis sanitaris i el 9,1% dels financers. En contra, perden pes en el pressupost familiar la despesa en roba, que es redueix un 20% des de la pandèmia, i el 8,3% en el subministrament d'aigua i altres serveis relacionats amb l'habitatge.

Preocupacions 2025

Entre les preocupacions de BBVA Research de cara a l'any vinent hi ha un retard en la recuperació de la inversió, encara que el seu pronòstic és un repunt tant aquest any com el següent, encara que reconeixen que genera "incertesa i preocupació". Un segon hàndicap per al 2025 és la reducció de la política fiscal, ja que les noves regles comunitàries que s'aplicaran a partir de l'1 de gener implicaran retallades de la despesa pública. Una tercera preocupació es deriva del feble creixement de la productivitat, "un factor clau per recuperar l'ocupació". Sobre això, Miguel Cardoso, economista en cap de BBVA Research per a Espanya, assenyala que l'augment del cost laboral unitari —remuneració per hora treballada— està obrint una bretxa sobre la productivitat aparent del treball: "Caldria que la millora salarial vingués de l'augment de la productivitat".