El sector dels videojocs cada vegada té més rellevància en l'àmbit mundial. També a Espanya on, segons les dades de l'Associació Espanyola de Videojocs, hi ha més de 18 milions d'aficionats a aquesta branca de l'entreteniment. Aquesta xifra d'usuaris implica que al voltant d'un 38% dels espanyols són consumidors de videojocs. Entre els usuaris recollits per l'estudi, el 79% de persones d'entre 6 i 11 anys hi juguen i el percentatge supera el 80% a la franja 11-14. Aquesta estadística també parla que es juguen alguna cosa menys de 8 hores per setmana amb la consola, superant les tauletes, els ordinadors i els telèfons intel·ligents.

"La nostra missió és simple: volem crear diversió". Així s'expressa Akshay Bharadwaj, Head of Socialpoint, que explica en aquest mitjà que recentment han estrenat mundialment Top Troops, un joc per a mòbils ple de combats i conquestes que es duu a terme en un món de fantasia. "El llançament fins ara ha estat un èxit, és una aposta audaç, estem impulsant de forma agressiva un full de ruta i esperem que compti amb milions d'usuaris", apunta Bharadwaj, que afegeix que Socialpoint va néixer fa 15 anys a Barcelona amb un equip de poques persones i que ara són més de 300 "i creixent".

"Top Troops és un nou i atrevit pas endavant del gènere de ­fusió i batalla on es barreja el millor d'ambdós mons amb una jugabilitat estratègica", assenyala. "Convidem els jugadors a alliberar el comandant que porten dins, aixecant poderosos imperis i dirigint assassins i tritons en els combats. Amb la seva nova i innovadora jugabilitat i el seu acolorit univers, Top Troops segur que agradarà als aficionats que busquen divertir-se i viure l'emoció de les conquestes tàctiques".

Indústria "consolidada i competitiva"

Respecte al públic objectiu, afirma que encara és aviat per definir-ho, però assegura que va enfocat a "adults joves". Tots els jocs de l'empresa són gratuïts, estan especialitzats en el free to play per "crear diversió per a masses". "Si introdueixes un mur de pagament, restringiràs usuaris i nosaltres no volem això". Així mateix, recorda que la indústria dels videojocs mou milers de milions d'euros cada any i que el sector és més gran que el de la música i l'entreteniment. Quant al talent, indica que a Barcelona "n'hi ha molt" i que és la creativitat és un punt diferencial de la ciutat. Bharadwaj defensa que a la indústria "amb un equip petit es poden dur a terme projectes amb impacte mundial" i que la clau és trobar que les peces encaixin.

Sobre com s'imagina Socialpoint en un futur, comenta que al seu sector hi ha tres branques: les finances, la creativitat i l'escalabilitat del projecte i que a llarg termini espera que el focus es mantingui en aquests eixos. "M'imagino Socialpoint com una empresa internacional i amb la indústria dels videojocs consolidada".

Presència femenina

David Sánchez és un dels creadors de Worldless, el videojoc d'acció i aventura desenvolupat per l'estudi barceloní Noname Studios. El productor confirma que el sector és "molt competitiu" però que Espanya s'està posicionant com un dels països més rellevants respecte a la indústria del videojoc. "A Barcelona hem vist que han sorgit empreses molt bones i que hi ha molt talent. Nosaltres volem créixer i continuar fent jocs del mateix estil que hem fet fins ara", justifica. Respecte a la presència femenina en la indústria, reclama que es doni més visibilitat a les dones i que hi continua havent "molta feina per fer". "No hem de tallar les ales, el teixit empresarial ha de prendre consciència i empènyer perquè n'hi hagi més".

Estudi de videojocs | Foto: EFE
Estudi de videojocs | Foto: EFE

Barça Games

Paral·lelament, el Futbol Club Barcelona va presentar a començaments de novembre Barça Games, la primera plataforma mundial de videojocs creada per un club esportiu. L'objectiu del club barceloní és "crear un espai digital on els culers puguin relacionar-se com mai". La plataforma neix a partir de la col·laboració entre el FC Barcelona, juntament amb Mas Ros Media i FireSports i els usuaris tindran accés a activitats que fomentaran la interacció amb altres aficionats. El llançament d'aquesta plataforma forma part de l'aposta de l'entitat per la creació de continguts digitals d'entreteniment, juntament amb la finalitat d'apropar-se a noves audiències i arribar a les noves generacions.

"Barça Games oferirà continguts sota demanda, fomentant una comunitat digital interactiva entorn del FC Barcelona i accessible a l'afició de tot el món", va explicar el president del club, Joan Laporta. El compromís del club barceloní és que en els pròxims mesos hi hagi nous anuncis i activacions per unir l'esport tradicional, el gaming i els esports i que la plataforma surti a la llum el mes d'abril de l'any que ve.

"Negoci altament rendible"

Un altre dels videojocs que ha irromput amb força aquest 2023 és Monopoly Go. Des del seu debut fa set mesos, la nova versió del joc de taula d'Hasbro ha generat una comunitat de milions de jugadors del Monopoly en la versió gratuïta, amb més de 100 milions de descàrregues. De fet, el joc ha superat els 1.000 milions de dòlars d'ingressos anuals i genera més de 200 milions de dòlars cada mes. A Espanya, la companyia compta amb més de 850 empleats entre Barcelona i Sevilla i disposa de 75 posicions obertes. Espanya és un país estratègic per a la companyia, que ha crescut exponencialment en els últims anys.

"És increïble veure com un joc troba a l'instant un públic extremadament interessat i lleial que continua creixent dia a dia. Les nombroses fites assolides per Monopoly Go són un testimoni del talent de l'equip, amb una retenció de jugadors que no havíem vist en anys al sector dels mòbils, a més de convertir-lo en un negoci altament rendible," assenyala Javier Ferreira, co-CEO de Scopely.

'Serious games'

Però com tota història, el sector dels videojocs també té una cara B. El debat sobre controlar el seu ús fa anys està estès a causa de les temàtiques dels jocs i l'addicció que genera a alguns usuaris. En un escenari actual marcat pels videojocs orientats com a opció d'entreteniment, els experts aprecien un creixement de l'interès d'aquest mercat per crear contingut didàctic que convisqui amb l'oferta de lleure que ja ofereix el sector.

La Xina, per exemple, té prohibit per llei que els menors juguin més de tres hores a la setmana i fora dels horaris establerts. Per evitar aquest debat han aparegut els serious games: aquells videojocs desenvolupats amb l'objectiu d'educar culturalment, sense oblidar la seva funció d'entretenir. Si bé segueixen la línia d'atreure el públic més jove, no és diversió per diversió, sinó per formació.

"Quan es parla de videojocs, no es pot simplificar els atacs contra ells a l'estereotip que són els causants que hi hagi menors tancats a casa jugant moltes hores al dia, ni tampoc en què el seu consum repercuteixi en un mal comportament. Al contrari, els videojocs ja són part de la vida de joves i adults i continuen sent-hi presents, sobretot amb els avenços en el seu desenvolupament que hi ha en l'actualitat, la qual cosa els aportarà més rellevància. Per això, cal saber adaptar-los per obtenir beneficis culturals i educatius", explica David Carretero, cap de l'àrea d'animació i videojocs de LCI Barcelona.

911 milions de facturació

Finalment, segons el Llibre Blanc de la Indústria Catalana del Videojoc 2022 de la Generalitat, s'espera que el sector del videojoc a Catalunya facturi aquest any 911 milions d'euros i s'estima que el 2025 ascendeixi fins als 1.216 milions d'euros. L'estudi del Govern reflecteix que la indústria va tenir una facturació de 660 milions el 2021, un 20% més que l'any anterior, i es preveu que vagi creixent en els anys següents fins als 1.216 milions de 2025.