L'informe Decoding Global Talent 2024 de Boston Consulting Group (BCG) ha situat Barcelona com la vuitena ciutat més atractiva del món per treballar a l'estranger. Així ho ha indicat l'Observatori de Barcelona en el seu informe del 2023, promogut per l'Ajuntament i la Cambra de Barcelona, que ha fet una radiografia de la "fortalesa" de la ciutat en els indicadors econòmics i empresarials. En aquest sentit, l'estudi consolida la capital catalana com a ciutat capdavantera en sectors com la tecnologia, la ciència i la recerca i ratifica el seu atractiu per al talent internacional

El document de BCG, que situa Barcelona per davant de ciutats com Tòquio, Los Angeles i París, es basa en la Global Talent Survey, una enquesta en línia resposta per més de 150.000 persones de 188 països. Per davant la capital catalana, que ha escalat en el rànquing respecte al 2020, quan va obtenir la novena posició, hi ha, per ordre: Londres, Amsterdam, Dubai, Abu Dhabi, Nova York, Berlín i Singapur.

Tercera ciutat preferida per instal·lar-hi una start-up

Pel que fa a l’ecosistema tecnològic, Barcelona repeteix com la tercera ciutat preferida d’Europa per iniciar-hi una start-up, per sisè any consecutiu, segons l’Startup Heatmap Europe Report del 2023. Barcelona es manté també com el primer ecosistema de start-ups a Espanya i el 6è a Europa l’any 2023 (segons StartupBlink) i entra dins del Top 5 d’ecosistemes emergents del món, situant-se en la quarta posició global, segons el The Global Startup Ecosystem Report 2023 d’Startup Genome. Així mateix, és l’onzena ciutat d’Europa que capta més inversió tecnològica (Atomico). En l’àmbit de la recerca, Barcelona és la setena ciutat d’Europa en producció acadèmica científica segons el Knowledge Cities Ranking 2022, elaborat pel Centre de Política de Sòl i Valoracions de la UPC, que la posiciona en el 22° lloc en el rànquing mundial.

Captació d’inversió estrangera

Respecte a la inversió estrangera, Barcelona repeteix per tercer any com la ciutat europea amb la millor estratègia de captació de projectes d’inversió estrangera, segons l’informe FDi Cities and Regions of the Future 2024 (grup Financial Times), per davant de Londres o Berlín. La capital catalana ocupa la setena posició entre les regions del món en captació de projectes d’inversió estrangera segons l’informe Dubai FDI Annual Results & Rankings 2022, elaborat amb dades de la base fDi Markets. 

L'Observatori també ha mostrat que Barcelona ha recuperat la primera posició en nombre de delegats en congressos internacionals i es manté quarta en nombre de congressos organitzats, segons la International Congress and Convention Association (ICCA). La ciutat és l’única destinació que es manté en el Top 5 mundial per a la celebració de congressos i reunions internacionals al llarg dels últims 21 anys, un lideratge que es veu reforçat amb la condició de seu permanent del MWC i la celebració de l’ISE i altres grans esdeveniments previstos per al 2024.

Congrés a Barcelona | ACN
Congrés a Barcelona | ACN

Resiliència i transport públic

A banda, ocupa la novena posició mundial i la fquarta a Europa respecte a la resiliència, segons l'informe Resilient Cities Index d'Economist Impact, que també situa la capital catalana en segona posició en termes de mobilitat en transport públic per als residents i en integració de persones vulnerables. The Cultural and Creative Cities Monitor 2023 de la Comissió Europea atorga a Barcelona la 13a posició en l'índex global relacionat amb la qualitat de vida i, en el Rànquing Sports Cities 2023 de la consultora Burson Cohn and Wolfe, sobre l'àmbit de l'esport, Barcelona ocupa la setena posició.

Rècord en ocupació femenina

D’acord amb les dades del Global Entrepreneurship Monitor, l’any 2022 la taxa d’activitat emprenedora (TEA) de la població resident de la província de Barcelona se situava en un 7,3%, una dècima superior a la de l’any anterior. I si es mira la TEA femenina, els valors de Barcelona (6,8%) i Catalunya (6,5%) superen els registrats a Suïssa (6,3%), Àustria (6,1%) i al conjunt d’Espanya (5,9%), i el creixement de l’emprenedoria femenina a la ciutat redueix la diferència entre les taxes masculina i femenina a 1 punt. La taxa d’ocupació femenina, que se situava durant l’últim trimestre del 2023 en el 77,9%, marca el seu màxim històric a la ciutat, per sobre de la mitjana de la UE. De fet, va tancar el 2023 amb la taxa d’atur (6,1%) més baixa des de l’any 2007.

Atractiu per al visitant i competitivitat en cost de la vida

Des del punt de vista turístic, Barcelona és la quarta ciutat d’Europa en pernoctacions internacionals per darrere de Londres, París i Istanbul, segons el Benchmarking Report 2021-2022 de City Destinations Alliance. L’aeroport Josep Tarradellas Barcelona-el Prat ha recuperat la setena posició europea en nombre de passatgers (Airport Council Europe), i el Port va ser líder com a port base europeu en nombre de creueristes (MedCruise). Pel que fa al cost de la vida, Barcelona manté la competitivitat internacional i se situa en el 75è lloc del rànquing entre les 227 ciutats del món amb un cost de la vida més elevat, segons l’estudi Worldwide Cost of Living Survey, on assoleix la 19a posició entre les ciutats de la zona euro.