El Banc Central Europeu ha tornat a advertir dels riscos de la denominada com a banca a l'ombra en els mesos vinents. Així ho ha assegurat aquest dimarts el president del Consell de Supervisió del Banc Central Europeu (BCE), Andrea Enria, en un discurs pronunciat a Frankfurt.

Es tracta de les institucions financeres no bancàries (NBFI), entre les quals es troben els fons d'inversió, els fons de pensions, les companyies d'assegurances i un altre tipus de mitjancers financers. Aquestes institucions que, sovint, enfronten una regulació i supervisió prudencial molt més lleugera que la dels bancs, juguen un paper cada vegada més important en el finançament de l'economia real i en la gestió dels estalvis de les llars i empreses de la zona de l'euro.

Així, el creixement de la banca a l'ombra en la zona euro es va accelerar després de la crisi financera mundial, duplicant-se des de 2008, en passar de 15 bilions d'euros a 31 bilions d'euros, mentre que la quota de crèdit concedit per aquestes institucions no bancàries a les empreses de la zona de l'euro va passar del 15% el 2008 al 26% a finals de l'any passat. En general, els actius del sector NBFI suposen ara al voltant del 80% en relació amb la mida del sector bancari, ha assenyalat Enria.

D'aquesta manera, Enria ha destacat que els riscos podrien intensificar-se en els mesos vinents a mesura que la política monetària continuï amb el seu esforç per tornar la inflació al seu objectiu d'estabilitat. I és que el BCE encara no ha conclòs aquest cicle d'enduriment monetari que va començar l'estiu passat i ha avisat que seguirà per aquest camí fins a aconseguir portar la inflació de l'eurozona fins al 2%. Després de l'última pujada de tipus d'interès, el preu dels diners es troba en el nivell del 4% i tot a punta que continuarà encarint-se d'aquí a finals d'any, almenys un parell de vegades més.

Els vincles amb aquestes institucions estan molt concentrats a pocs bancs

En un discurs pronunciat a Frankfurt, l'italià ha advertit que l'entorn actual de ràpida normalització de la política monetària i més incertesa geopolítica fa que sigui més probable que sorgeixin i es materialitzin tals riscos, que potencialment persisteixen sota la superfície.

"Aquestes institucions aporten un important paper d'intermediació i valor als mercats financers i l'economia real", ha defensat el cap de la supervisió del BCE, afegint que les NBFI poden ser també "una font d'inestabilitat financera", ja que sovint combinen desajustos de venciments, alçament i riscos d'opcionalitat sense el mateix grau de regulació que enfronten els bancs.

Per aquesta raó, Enria ha recordat que els bancs centrals i supervisors han estat advertint durant anys sobre els riscos sistèmics que s'acumulen al sector financer no bancari, afegint que, com va destacar el BCE en la seva recent Revisió d'Estabilitat Financera, els vincles amb aquestes institucions tendeixen a estar molt concentrats en un petit grup de bancs d'importància sistèmica, els matalassos de capital i liquiditat considerables del qual són essencials per mitigar els riscos indirectes.

"Les vulnerabilitats de NBFI semblen haver anat en augment", ha reconegut l'italià, per a qui, com a supervisor, "això porta a la pregunta de com d'exposat està el sistema bancari als riscos provinents del sector de les NBFI" i com la interconnexió entre els bancs i aquestes institucions no bancàries podria actuar com canals d'amplificació del risc sistèmic.