El Banc d'Espanya ha reordenat la seva estructura directiva i l'ha sotmès a l'aprovació aquest dilluns del Consell de Govern de l'entitat. Amb canvis en les direccions generals, l'autoritat monetària ha explicat que els canvis responen a l'objectiu de disposar d'un organigrama més flexible, transversal i àgil, a més d'alinear-lo amb el pla estratègic. En aquest sentit, el Consell de Govern també ha donat el beneplàcit al full de ruta que guiarà la institució fins a l'any 2030.
Dins dels canvis organitzatius, el banc ha aprovat la reestructuració de la direcció general d'Economia. Aquest canvi implica que la Direcció d'Economia passa de tenir quatre departaments (Anàlisi Estructural i Estudis Microeconòmics; Anàlisi Macrofinancera i Política Monetària; Anàlisi de la Situació Econòmica; i Economia Internacional i Àrea de l'Euro) a tenir-ne dos: Anàlisi de l'Economia Espanyola, dirigit per Enrique Moral; i Política Monetària i Economia Internacional, dirigit per Javier Pérez. En tots dos casos, els llocs de subdirector estan vacants. A més, el Banc d'Espanya ha informat que impulsarà la mobilitat "afavorint la interrelació i la coordinació entre diverses àrees i l'ampliació dels coneixements i l'experiència dels treballadors".
Aquesta modificació es produeix setmanes després que dimitís el director general d'Economia de l'entitat. Àngel Esparver. El tècnic va presentar l'informe anual de la institució monetària, relatiu a 2024, no sense generar certa polèmica, ja que s'ometia cap referència a la situació i perspectives del sistema de pensions a Espanya.
Aquest dilluns, l'entitat ara liderada per l'exministre de Treball, José Luís Escrivá, ha aprovat l'intercanvi de responsabilitats entre Galo Nuño, fins ara director general adjunt d'Estabilitat Financera, Regulació i Resolució, i Carlos Thomas, director general adjunt d'Economia, a partir del pròxim 13 de juny. D'aquesta forma, Nuño passarà a ser aquell dia el director general adjunt d'Economia, i Thomas, el d'Estabilitat Financera, Regulació i Resolució, segons ha ratificat el Consell de Govern del Banc d'Espanya. Abans de ser director general adjunt d'Estabilitat Financera, Regulació i Resolució, Galo Nuño era el responsable de la Divisió de Política Monetària i Mercats de Capitals dins de la Direcció General d'Economia. Al llarg de la seva carrera, ha treballat també en el Banc Internacional de Pagaments (BIS, per les seves sigles en anglès) i al Banc Central Europeu. És doctor enginyer de Telecomunicacions per la Universitat Politècnica de Madrid i màster en Enginyeria per la Universitat de Stanford (Estats Units).
Per la seva part, Carlos Thomas és director general adjunt d'Economia i ha desenvolupat una dilatada carrera al Banc d'Espanya des del seu ingrés el 2007 com a economista titulat en el Servei d'Estudis del Banc d'Espanya. Ha estat responsable de la Unitat de Política Monetària de la institució i posteriorment director del Departament d'Anàlisi Macrofinancera i Política Monetària i, des de 2019, és membre del Comitè de Política Monetària (MPC, per les seves sigles en anglès) del Banc Central Europeu. És doctor en Economia per la London School of Economics (LSE), màster en Economia i Finances pel Centre d'Estudis Monetaris i Financers (CEMFI), i llicenciat en Economia per la Universitat de Saragossa.
Estratègia fins a 2030
El pla estratègic del Banc d'Espanya, amb l'horitzó de 2030, es basa en la transformació cultural i organitzativa, tecnologia, talent i transparència. Aquests quatre pilars es concreten en 14 iniciatives, que s'han desenvolupat després de la participació de bona part de la plantilla. L'objectiu del nou pla és tenir "més flexibilitat, agilitat, transversalitat i eficiència" en l'acompliment de les seves funcions.
La intenció del Banc d'Espanya és divulgar els detalls del pla dimecres vinent en una reunió que el governador mantindrà amb la plantilla i també davant de la premsa. A més, el disseny del pla ha vingut acompanyat d'un exercici de planificació a mitjà termini realitzat per totes les direccions generals de la institució, en la qual s'han identificat potencials sinergies entre algunes àrees, que permetrien millorar les capacitats del Banc d'Espanya, mitjançant una labor més transversal.