La resposta que donen tots els gestors quan, en ple mes de desembre, preguntem què cal fer per estalviar-se impostos de la Renda 2023 és clara: "A aquestes alçades, ja no hi ha molt a fer". Malgrat tot, ON ECONOMIA ha cercat les poques possibilitats de fer el que en diríem 'el darrer intent' i, en aquesta línia hi ha tres accions possibles: intentar diferir la facturació pendent a l'any 2024, fer una aportació a un pla de pensió màxim de 1.500 euros o bé augmentar les despeses si també les tens previstes per l'any proper i, per tant, avançar-les a aquest 2023.

Així doncs, hem d'estar molt atents a les notícies del Servei d'Impostos Interns SII , ja que es venen alguns canvis per a l'Operació Renda 2024. No oblidis mantenir-te actualitzat i atent a qualsevol variació. A més, hi ha moltes novetats per al període d'operació renda 2024, ja que el Servei d'Impostos Interns, el 31 d'agost del 2023, va publicar resolucions amb canvis que s'hauran d'aplicar majoritàriament a les declaracions jurades.

Els canvis estan enfocats en 25 declaracions jurades, les que van quedar normades en 7 resolucions, que es relacionen a temes com ara: pensió d'aliments, sota la Llei N°21.484 del 2022; béns arrels arrendats per a persones jurídiques o naturals; organitzacions sense ànim de lucre que reben recursos públics i hauran de declarar-los; Nova DDJJ N°1956 per concepte de recepció de donacions.

El topall dels 1.500 euros

Pel que fa als plans de pensió, els Pressupostos Generals de l'Estat 2022 recollien una rebaixa en les aportacions als plans de pensions individuals. Des del 2022, el límit és de 1.500 euros anuals als individuals i de 8.500 euros en el cas dels plans col·lectius o d'empresa. L'objectiu és que entre les dues aportacions es pugui assolir la xifra de 10.000 euros a l'any. Per exemple, si tenim en compte l'escala estatal i que no ens podem aplicar una altra deducció , amb un tipus marginal del 19% i aportant 1.500 euros a l'any, Hisenda ens tornarà 285 euros. Si el nostre tipus fos del 47%, amb la mateixa aportació, la devolució seria de 705 euros, tal com ens indiquen els experts jurídics d'Avante.

Altres despeses

En darrer terme, moltes despeses poden suposar una retallada de l'IRPF: sabies que és possible que et puguis deduir per la guarderia dels fills, despeses educatives, abonament transport públic, ajuda domèstica, la instal·lació de dispositius d'estalvi d'aigua o energia, el lloguer, entre d'altres? És molt important  assegurar-se abans de res de les  deduccions fiscals a què tens dret, que varien en funció de cada comunitat autònoma, i posar-les en pràctica.

Més enllà de si ets autònom, també s'ha de tenir en compte que les donacions dedueixen, i si les fas sempre a les mateixes entitats. L'OCU recorda que si fas donatius a ONG, fundacions i entitats sense ànim de lucre pots deduir un 80% sobre els primers 150 euros, i un 35% sobre el que excedeixi aquesta quantitat (aquest percentatge puja al 40% si és el tercer any que dones a la mateixa entitat i cada donació ha estat igual o superior a la de l'any anterior).