El Ministeri de la Funció Pública es planteja un altre sistema per seleccionar els alts funcionaris. En comptes de les tradicionals oposicions, consistents en exàmens i mèrits, es crearà un pla acadèmic, una espècie de màster amb selectivitat, per elegir els candidats a ocupar places amb les categories A1 i A2, que són les de salaris més alts i de més responsabilitat de l'Estat.
Mitjançant aquest pla acadèmic se seleccionarà els advocats de l'Estat, inspectors d'Hisenda, diplomàtics, conservadors de museus, enginyers... si bé encara s'està estudiant el sistema i quins llocs de l'administració pública afectaria. Res no està decidit. El ministre Óscar López tan sols va informar fa uns dies de la intenció d'anar cap a aquest model.
Actualment, l'accés als cossos superiors de funcionaris es realitza mitjançant processos d'oposició, que inclouen proves teòriques, diversos tipus d'exercicis i, en alguns casos, pràctica administrativa. Aquest model, encara que és ben valorat per la seva objectivitat i transparència, ha rebut crítiques per basar-se en la memorització i no en les competències pràctiques, de lideratge o de gestió pública.
Quan s'apliqui el nou pla acadèmic, els candidats a funcionaris de les categories A1 i A2 hauran de superar una prova d'accés. Només passaran els que obtinguin millors qualificacions. Després, aquests aspirants cursaran un màster de dos anys i, al final, faran un examen, que determinarà els que obtenen la plaça, que seran els treguin millors puntuacions. A la resta d'aprovats se'ls concedirà el títol de postgrau, però es quedaran sense plaça. No se sap que passarà amb els que suspenguin, si podran presentar-se a una nova convocatòria o no.
Aquest model sembla inspirat en l'École Nationale d'Administration (ENA) francesa, on els alts funcionaris reben formació universitària específica amb pràctiques en institucions públiques.
Un dels objectius del nou model serà el de modernitzar l'administració i atreure talent jove amb perfils més diversos. Des del Ministeri consideren que fomentaria una funció pública més professional, orientada a resultats, atenta a la innovació i amb avaluació de polítiques públiques. També podria reforçar la igualtat d'oportunitats en evitar els llargs anys de preparació que requereixen les oposicions, que afavoreixen els aspirants amb recursos econòmics i temps disponible.
Encara es desconeix si aquest pla acadèmic afectarà a tots els funcionaris o només als de l'Administració General de l'Estat, així com a què cossos en concret. Tradicionalment, els cossos judicials, policials i militars tenen els seus propis processos de selecció.
La proposta del ministre Óscar López està generant debat. Els seus detractors alerten del risc de politització, pèrdua d'objectivitat en la selecció i menys transparència.