Des d'un videojoc fins a una peça específica per a avions, decoració de Nadal o qualsevol altre producte per a la llar. Són milers els articles que fins ara arribaven de la Xina als Estats Units i que ara poden convertir-se en bones bases per al gegant asiàtic a l'hora de negociar una treva enmig de la batalla comercial iniciada pel president dels Estats Units, Donald Trump.

Telèfons, ordinadors, joguines o equips de defensa. Qualsevol cosa amb un botó d'encesa depèn de les anomenades terres rares per a la seva fabricació i el gegant asiàtic controla fins al 60% de la producció global d'aquests recursos crítics i el 92% del seu processament, segons dades de l'Agència Internacional d'Energia. Enmig de la guerra comercial, la Xina ha endurit les normes per a la seva exportació de terres rares, un problema per als Estats Units, que en els últims anys va comprar al país asiàtic entorn del 70% de les terres rares que necessiten les seves indústries, segons recorda EFE.

'L'American way of life' és 'Made in Xina'

Decorar l'arbre de Nadal, llançar focs artificials el 4 de juliol o desplegar les garlandes de carabasses a Halloween pot convertir-se una odissea per als nord-americans, ja que la major part dels ornaments i llums que despleguen massivament per celebrar aquestes i altres tradicions venen de la Xina. També les joguines i bicicletes, dels que al voltant del 80% provenen del gegant asiàtic, el que significa que a Washington li urgeix assolir un acord abans de final d'any si no vol posar en perill "l'alegria nadalenca".

A més, l'estiu serà un altre moment clau per experimentar les conseqüències pràctiques d'una frenada del comerç amb el país asiàtic, on fabriquen el 80% de tots els ventiladors mundials i el 70% dels equips d'aire condicionat.

Pel que fa al sector aeronàutic, Xina, amb una aviació civil en constant creixement, ha estat fins ara un dels principals clients del gegant aeronàutic Boeing, però aquesta setmana Pequín va ordenar a les seves aerolínies que no acceptin més entregues d'avions d'aquesta empresa nord-americana i suspenguin "qualsevol compra d'equips i peces per a aeronaus a empreses nord-americanes". Si la Xina decideix afavorir el gran rival de Boeing, l'europea Airbus, la firma -un dels grans emblemes de la indústria dels EUA - podria convertir-se en una de les grans perjudicades de la guerra comercial.

El gegant asiàtic juga un paper clau també a la cadena global de subministrament de medicaments i dels components necessaris per fabricar-los, una circumstància de la qual els Estats Units no escapen: encara que la seva producció i importació de fàrmacs genèrics essencials com els antibiòtics o analgèsics s'ha diversificat en els últims anys, encara obté de la Xina part d'aquests elements.

Pequín pot esperar

Enmig d'aquesta guerra comercial, en la qual els Estats Units apliquen un mínim del 145% d'aranzels als productes xinesos, el país asiàtic pot permetre's exercir la molt oriental virtut de la paciència, ja que, fins i tot amb les portes del mercat nord-americà tancades (que representa un 14% de les seves exportacions), a la "fàbrica del món" no li falten clients a la resta del planeta. Una altra potent carta -encara que no tant com en la primera guerra comercial, a causa que el consum domèstic no ha enlairat després de la pandèmia- és el seu inabastable mercat intern, al que a les empreses nord-americanes no els interessa perdre l'accés, una cosa de què Pequín pot treure'n profit en eventuals negociacions amb Washington.