L'impost sobre el valor afegit (IVA), principal impost sobre el consum i segon que més diners aporta a l'Agència Tributària, s'ha desinflat: així, entre gener i setembre ha recaptat 63.952 milions d'euros, amb prou feines un 1,4% més respecte al mateix període del 2022 (850 milions més). L'any passat, en aquest mateix període, els ingressos per aquest tribut van créixer un 20,4% i el 2021 el 14,2%, segons les dades de recaptació del mes de setembre donades a conèixer per l'Agència Tributària aquest dilluns. Segons l'anàlisi de l'AEAT, si es mesurés en termes homogenis, l'IVA estaria el 2023 per sota de la recaptació de l'any passat, encara que tan sols un 0,1%. Fins i tot el mes de setembre els ingressos aportats pel tribut descendeixen un 1,2% respecte al mateix mes de l'any passat si es mesura en termes homogenis. No obstant això, l'AEAT aclareix que les dades que es recullen a l'informe de setembre, procedeixen majoritàriament del mes de juliol.

Hisenda justifica aquest alentiment del creixement dels ingressos aportats per l'IVA en dos motius: el primer -i principal, segons Hisenda-, el menor augment dels preus i, segon, la rebaixa de tipus als productes alimentaris bàsics i d'energia (electricitat i gas). De fet, segons les dades que aporta l'informe de l'AEAT, si no s'haguessin aplicat els ajuts anti inflació amb la reducció del tipus de l'IVA a 15 aliments bàsics i en l'electricitat i el gas, la recaptació homogènia de l'IVA, en comptes d'haver disminuït una dècima, haurien augmentat un 4%. I en ingressos totals, i no homogenis, la recaptació hauria crescut un 3%.

1.995 milions

El cost de la rebaixa de l'IVA per a aliments bàsics des de l'1 de gener d'aquest any i a la factura de l'electricitat i el gas (que ja s'aplica des de 2021 i 2022, respectivament) ha suposat una minva de recaptació de 1.995 milions d'euros en aquests tres primers trimestres, la qual cosa hauria permès elevar els ingressos d'aquest impost fins a 65.950 milions d'euros. Reduir l'IVA als 15 aliments bàsics ha permès estalviar a les famílies 1.294 milions que ha deixat d'ingressar l'Estat, un cost nou per a aquest exercici de 2023, encara que la factura dels ajuts en l'IVA de l'electricitat i el gas s'ha reduït respecte a l'any passat.

Entre gener i setembre de 2023, Hisenda ha deixat d'ingressar 701 milions d'euros pels ajuts en l'IVA de les factures energètiques: 514 milions en electricitat i uns altres 187 milions pels ajuts al gas. Afortunadament, la reducció en el preu d'ambdues energies, en comparació amb el mateix període de 2022, ha suposat una menor minva dels ingressos fiscals, perquè l'any passat per aquestes dates sumaven 1.098 milions, gairebé 400 milions més que aquest any. No obstant això, en el cas de l'electricitat, l'IVA no és l'únic impost amb ajuts fiscals, ni el més important. També hi ha una reducció del tipus de l'Impost Especial sobre l'electricitat (que paguen els consumidors) que entre gener i setembre del passat any va restar a l'Agència Tributària 1.534 milions i la supressió de l'Impost del Valor de l'Energia elèctrica (que abonen les empreses, però repercuteixen en part sobre la factura) que en aquell període va restar a 3.093 milions d'euros als ingressos de l'Estat. De moment, Hisenda no ha donat dades del cost el 2023 d'aquests dos impostos. En aquest sentit, si finalment el futur Govern decideix suprimir tots aquests ajuts, els ingressos augmentaran en gairebé 8.000 milions d'euros.

Menys inflació

La menor inflació és l'altra causa que, segons l'opinió d'Hisenda, explica que l'IVA hagi perdut força durant el present any. En definitiva, aquest impost aplica un percentatge (21%, 10% o 4%, segons el tipus de producte) sobre el preu, per la qual cosa a més preu, més recaptació fiscal. Entre gener i setembre d'aquest any, els preus han crescut un 3,1%, mentre que en el mateix període de l'any passat ho van fer el 5,3%. Això significa que en haver-se contingut l'increment de la inflació (que no els preus), es modera també l'augment de l'ingressat per l'IVA respecte a l'any anterior.

Caiguda total

Els ingressos fiscals de la totalitat dels impostos estatals van perdent força al llarg d'aquest any, trencant els augments de dos dígits de 2022 i 2021. En conjunt, entre gener i setembre de 2023, l'Agència Tributària ha recaptat 190.064 milions d'euros, la qual cosa suposa un creixement del 4,5% sobre el mateix període de 2022, quan els ingressos fiscals van tenir un increment del 18,1%. Un descens que s'explica en gran manera pel fluix comportament de l'impost sobre el valor afegit (IVA), com reconeix Hisenda.